Katarína Švejnová Höesová: Důchodový systém v ČR – lesk a bída předvolebních slibů

20.11.2017 17:33

Gradovaní populistických vyjádření, předvolebních diskusí a vehementní přesvědčování voličů už pomalu doznívá, leč za dveřmi už stojí kandidáti na prezidenta, kteří se o podporu budou ucházet v lednu. Voliči se rozhodli nebo jinak řečeno o výsledku voleb rozhodlo 39,16 procenta těch, kteří svou šanci vyjádřit se nevyužili. Být překvapen výsledkem si myslím, není na místě. Apatie těch, kteří volit odmítli v přímém kontrastu z vyburcování voliči radikální změny přinesla své ovoce.

Katarína Švejnová Höesová: Důchodový systém v ČR – lesk a bída předvolebních slibů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Je na škodu, že v tématech voleb zanikla jedna z nejdůležitějších, a to problém nastavení penzijního systému. Volební programy politických stran, které se dostaly nad 5% hranici zvolitelnosti se důchodového systému dotýkají jen okrajově, až by se dalo říci, že podstatu řešení z daleka obešly. Volební programy zaobalili do tlustého obalu nic neříkajících frází a sklouzly tak do roviny populismu, který tak dobře zní v uších našich seniorů.

Ambice radikální změny rekonstrukce systému nepřinesl ani jeden předvolební program. Je svoboda jednotlivce tak nebezpečná, aby si o svých úsporách nemohl rozhodnout sám? Je osobní rozhodnutí tak nebezpečné pro systém? Vlády, které nám vládli po několik let vytvořily dluh, které je nutné splatit a řešení je v nedohlednu.

Předvolební sliby vítěze politického souboje, mimochodem experti této strany problematice důchodců věnovali asi navíc času, hlavně co se týče spotřeby psaného slova, se přesto podstatě problému vzdalují na míle. V programu dokonce nacházíme kouzelnou formulku: Prosadíme dlouho odkládání reformu důchodového systému. Chválím záměr ale ruku na srdce, jste opravdu přesvědčeni, že principy jako zachování vstávajících nároků, záruky základního státního důchodu, doplnění základního důchodu, směrování zásadně do budoucna jsou dostačující? Pokud budete mít možnost naplnit váš program ptám se jakým způsobem budete financovat zvyšující se finanční nároky? Jak chcete vyřešit problém skrytého dluhu?

V historického hlediska, důchodový systém byl a je velmi senzitivní vůči politickým zásahům. Pokud se nezačneme přistupovat k tématu o našich důchodech zodpovědně a čím dříve, naši potomci budou muset řešit neustále narůstající dluh průběžného důchodového systému. Bez přičinění a enormního úsilí je každý pokus o změnu zřízení odsouzen k nezdaru. A teď poslední otázka, jednoduchá výzva politickým reprezentantem. Najde se odborník, který je schopen systém nastavit tak aby nevytvářel dluh bez újmy na vstávajících důchodcích a dostatek politické moci na jeho prosazení?

Katarína Švejnová Höesová, Národohospodářská fakulta VŠE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…