Ladislav Žák: A už je to tady zase…

30.01.2014 18:30

Musím říci, že jsem už v životě viděl leccos a jsem dostatečně otrlý i cynický. Přesto mne prezidentův proslov při jmenování vlády doslova zvedl ze židle, a pak jsme s manželkou jen tiše zírali.

Ladislav Žák: A už je to tady zase…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

Když jsem se trochu vzpamatoval ze šoku, vzpomněl jsem si na starý vtip, který říká, že kdo umí číst a psát, je gramotný, kdo to neumí, je negramotný - a ten, kdo umí jen jedno, je odborník. V tomto ohledu je jistě nový premiér významným kandidátem na odborníka, protože je zřejmé, že neumí psát. Prezident pasoucí po odbornících ve vládě může být jistě spokojen, byť zlé jazyky tvrdí, že se během minulé politické praxe prokázalo, že dotyčný kandidát na odborníka neumí ani počítat.

Vybavila se mi rovněž pasáž z románu Karla Poláčka, kdy cukrář Svoboda, upomínkovaný hokynářem Vendelínem Bajzou k zaplacení dluhů, odpověděl dopisem, ve kterém se ohradil kvůli nesprávnému oslovení. Mladý Péťa Bajza, který si dopis přečetl, v něm nalezl strašné hrubky a červenou tužkou pravopisné chyby podtrhl a připsal: "Vnější úprava písemné práce - Méně úhledná; Pravopis: 5.“ Dopis vrátil. Následoval konflikt mezi oběma hokynáři, ve kterém podstata věci – dluh - se stala vedlejší záležitostí.

Přiznávám bez mučení, že jsem si až do dnešního dne myslel, že podobné ceremoniály, jakým je jmenování vlády na Pražském hradě, se provádějí veřejně před televizními kamerami proto, aby se posílila vážnost České republiky a jejich ústavních činitelů, bez ohledu na politickou orientaci, nejen v očích české veřejnosti, ale i v zahraničí. Podobný názor měla i moje choť.

Měli jsme tento názor i přes to, že nám bylo při přenosu slavnostního ceremoniálu kolem vyzdvižení korunovačních klenotů jasně naznačeno, že některým ústavním činitelům je úplně jedno, co si o nich lidé doma i ve světě pomyslí.

Asi nás už měla varovat i dřívější prezidentská eskamotáž s plnicím perem, náhle nemocní nebo v cele internovaní poslanci při volbě prezidenta, koloběžka jako dopravní prostředek na Hradě nebo prostřelené prezidentské letadlo, ale naše prosté duše občanů se stále chtěly občerstvit pohledem na něco důstojného, co by se dalo spojit s Českou republikou a jejími představiteli. Něco, zač bychom se nemuseli stydět.

Nevyšlo to, byli jsme svědky toho, jak námi i Českou republikou prezident s premiérem pohrdají, jak jim důležitý státní akt posloužil jenom jako plácek k hokynářské tahanici o tom, kdo koho poníží více. Je těžké říci, jestli zvítězil pologramotný dopis nebo jeho komentování před veřejností, která - snad alespoň zčásti - očekávala cosi státnického. V každém případě zaplakala pověst a důstojnost České republiky, o kterou mělo jít především.

Bohumil Hrabal psal o „neuvěřitelném, které se stalo skutkem“, a Viktor Černomyrdin říkal, „ještě nikdy v životě to tady nebylo, a už je to tady zase…“ Nám s chotí nezbývá než říci, že to bylo hloupé, arogantní, ponižující a bylo toho dost. Je těžké být dobrým občanem státu, který dehonestují jeho ústavní činitelé v přímém přenosu. Za „bonmot“ to celé může označit skutečně jenom opravdový odborník nového střihu…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.