Libor Dvořák: Je nebe nad Krymem ukrajinské?

10.07.2014 15:31

Nebe nad Krymem je ukrajinské, tvrdí Kyjev a dělá vše pro to, aby využil podpory zejména Mezinárodní organizace pro civilní letectví. Ta je institucí, patřící pod křídla OSN, a proto se v prohlášení její tiskové služby ze 4. 7. zmiňuje, že její „pozice v této otázce se nijak nemění.

Libor Dvořák: Je nebe nad Krymem ukrajinské?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

MOCL stejně jako dřív vychází z postojů OSN, což konkrétně znamená, že ve statutu Krymské autonomní republiky se žádné změny neuznávají. V praxi z toho plyne, že v souladu s evropským rozvrhem řízení letového provozu „patří Simferopolský okruh letových informací plně do kompetence Ukrajiny“.  

Prohlášení přišlo poté, co ruské sdělovací prostředky začaly naopak hlásit, že Mezinárodní organizace pro civilní letectví podporuje ruský nárok na krymský vzdušný prostor. Organizace ovšem na druhé straně potvrdila, že hodlá „pokračovat v neformálních konzultacích všech zainteresovaných stran, především v zájmu bezpečnosti letecké dopravy nad Krymem“.  

V praxi to znamená, že ruské letecké společnosti prozatím dál musejí na poloostrov létat oklikou přes Krasnodarský kraj. Jak prohlásil ruský ministr dopravy Maxim Sokolov, takhle to bude až do chvíle, kdy Ukrajina uzná ruskou suverenitu na krymském území.  

Počet letů z ruských měst na Krym se přitom s počátkem dovolenkářské sezóny zvýšil na celých 330. Krymské úřady byly ovšem nuceny přiznat, že počet cestujících ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o celou třetinu poklesl.  

Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti je přitom toho názoru, že ruská strana bude nucena Kyjevu zaplatit vysoké pokuty za porušování ukrajinského vzdušného prostoru nad Krymem, který byl údajně narušen už v 3300 případech. Doposud úhrnná suma těchto pokut prý představuje v přepočtu asi 400 milionů korun. Podle slov šéfa rezortu Pavla Petrenka Ukrajina už podala příslušnou žalobu.  

Ministr předpokládá, že ruská strana se bude proplácení pokut vyhýbat, a tak mohou problémy vzniknout nejen pro ruské letecké společnosti, které na Krym létají, ale i pro turisty, kteří jejich služeb využívají.  

Otázkou samozřejmě je, zda bude v silách Ukrajiny, a třeba i s podporou mezinárodního společenství, své nároky vymáhat. Zatím je to v praxi nemyslitelné. 

Jak to tak vypadá, svět už se de facto s ruskou anexí Krymu smířil a je otázka, zda se s ní, například na základě dohody, že Rusko zbytek jihovýchodu Ukrajiny nechá na pokoji, nesmíří i de iure – přes všechna dosavadní prohlášení...

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…