Libor Dvořák: V Doněcku se od ledna bude učit podle ruských učebnic

26.11.2014 21:04

Školy budou ruské, rozhodla se nejvyšší místa v samozvané a zatím nikým neuznané republice, takže pokud chce Rusko mluvit o tom, že s kardinálními proměnami na východě Ukrajiny nemá nic společného, bude to po tomto kroku separatistické moci zase o něco těžší.

Libor Dvořák: V Doněcku se od ledna bude učit podle ruských učebnic
Foto: Archiv
Popisek: Knihy

Jak to ale bude prakticky vypadat?

V zájmu zmíněného přechodu budou všichni východoukrajinští pedagogové procházet přeškolením v Doněckém institutu pro zvyšování kvalifikace učitelů.

Ministr Kostěnok už k tomu vysvětlil, že jako první projdou rekvalifikačními kurzy učitelé jazyků, ve druhé etapě dějepisáři a poté už všichni ostatní.

Největším problémem je prý prozatím nedostatek ruských učebnic. „Zatím jsme jich dostali 2.200. Jenže bychom potřebovali 2.200.000…,“ říká ministr Kostěnok.

Ruské ministerstvo školství říká, že o plánech Doněcké lidové republiky už ví a že je schvaluje. V oficiálním prohlášení se doslova říká, že „snaha přejít na ruské vzdělávací normy je srozumitelná, protože tyto normy reflektují současné světové trendy a obrážejí ty nejpokrokovější tendence“.

A je to – na Ukrajině se zřejmě vyučuje špatně…

To ostatně expresis verbis prohlásil předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov, který řekl: „Donbas se nehodlá učit podle učebnic, které o Banderovi a Šuchevičovi mluví jako o hrdinech. A pokud snad má Ukrajina něco proti, tak sama porušuje evropské zákonodárstrví.“

Puškov zároveň dodává, že jeho země jistě najde i zdroje na financování oněch více než dvou milionů ruských učebnic.

Ukrajinský postoj k tomuto projektu je jednoznačný: Poslanec Nejvyšší rady Ihor Ždanov, jehož premiér Jaceňjuk nedávno jmenoval vicepremiérem pro humanitní záležitosti, vyslovil přesvědčení, že „jakmile Ukrajina obnoví kontrolu nad zatím okupovanými územími, vrátí se i sem ukrajinské vzdělávací pořádky“.

Což je ovšem velice nepravděpodobné, protože v postsovětské době se nic takového nestalo a rusifikace Jižní Osetie, Abcházie či Podněstří vesele pokračuje dál.

Domnívat se, že na beztak ruskojazyčných separatistických územích Doněcké a Luhanské oblasti tomu bude jinak, by byla bláhovost. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …