Luboš Palata: I tento rok zůstaneme střední Evropou

04.01.2014 20:02

Střední Evropa se vždy vyznačovala tím, že nebyla ani Evropou východní, avšak ani Evropou západní. Pouze v některých výjimečných letech, jako byla třeba pro Čechy doba Karla IV., jsme se Západu přiblížili, ba jsme dokonce byli chvíli jeho součástí. Většinou tomu tak však nebylo a není tomu tak ani dnes. A bohužel tomu tak bude i v roce 2014.

Luboš Palata: I tento rok zůstaneme střední Evropou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajky na Václavském náměstí

V České republice nás snad nečekají další předčasné volby, které by nebyly vůbec k ničemu dobré, ale v uvozovkách "jen" volby do Evropského parlamentu, Senátu a obcí. Ty evropské bych vůbec nepodceňoval, nejen u nás, ale i u našich středoevropských sousedů. I našich téměř sedmdesát miliónů evropských občanů, pokud počítáme jen Visegrádskou čtyřku, bude spolurozhodovat ve stále mocnějším Evropském parlamentu o budoucnosti kontinentu. Obávám se však, že právě z našich zemí se může do Bruselu dostat antievropanů, populistů a nacionalistů různého střihu více, než by bylo záhodno. Ke škodě nejen naší pověsti, ale i dalšímu rozvoji Evropské unie jako takové.  

Ve dvou středoevropských zemích se budou konat také důležité volby národní. Slovensko bude rozhodovat, zda bude jeho premiér Robert Fico převolen do prezidentského úřadu, což je věc opět nezápadní, spíše východní, zavánějící ruským putinismem. Ale pokud budou volby prezidenta bez faulů, regulérní a pokud Robert Fico nezneužije v kampani svůj premiérský úřad, pak jak se říká proti gustu žádný dišputát.  

Ještě více východem pak zavání další volby a to v Maďarsku. Viktor Orbán změnil za skoro čtyři roky, kdy má jeho Fidesz v rukou ústavní většinu v parlamentu Maďarsko k obrazu svému. V mnoha směrech demokracii, rovné soutěži politických stran a svobodě médií ke škodě. V Maďarsku sice neskončila demokracie, ale byla hodně ohnuta. Až průběh voleb, které se po nastolení tak nezvyklých poměrů budou konat, ukáže, jak daleko se Budapešť přiblížila Východu a vzdálila Západu.  

Zdálo by se, že ve Střední Evropě bude garantem stability a dobré pověsti celé oblasti čtyřicetimilionové Polsko pod vedením proevropské vlády premiéra Donalda Tuska. Jenže osud této vlády visí na vlásku pouhých několika hlasů a opoziční Právo a spravedlnost není alternativou, ale pod vedením stále více se realitě vzdalujícího Jaroslawa Kaczynského skutečnou hrozbou. Hrozbou, která může Polsko odhodit daleko na Východ. Ani Tuskovo Polsko, ani Česko, ani Maďarsko však nemohou ani pomýšlet na přijetí eura, které je dnes vstupenkou k hlavnímu unijnímu stolu, dalo by se téměř říci na Západ. Prostě zůstáváme Střední Evropou a tento rok se to nezmění.  

Hezký středoevropský víkend vám přeje váš Luboš Palata.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…