Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni rostla učebnicově

02.03.2018 13:48

Český statistický úřad zpřesnil svůj odhad růstu hrubého domácího produktu ČR ve čtvrtém čtvrtletí 2017 příznivým směrem. Trh však na tuto úpravu nereagoval, do kursu koruny je takový výkon už započítán a desetina procentního bodu navíc nehraje z hlediska devizových obchodníků roli.

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni rostla učebnicově
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zatímco totiž dle předběžného odhadu rostla tuzemská ekonomika tempem 5,1 procenta, podle zpřesněného 5,2 procenta. Mezikvartální růst zůstává nezměněn, na úrovni 0,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala česká ekonomika svižnější růst naposledy v předkrizovém roce 2007.

Ještě příznivější je v historickém ohlédnutí růst hrubé přidané hodnoty v loňském čtvrtém kvartálu. Tempo jejího růstu, 5,4 procenta, je absolutně nejrychlejší od prvního kvartálu roku 2007, tedy za posledních takřka jedenáct let. Hrubá přidaná hodnota přitom vypovídá ovýrobní výkonnosti ekonomiky přímým způsobem, protože na ni – na rozdíl od HDP – nemají vliv daně.

Celkově lze strukturu růstu české ekonomiky loni ve čtvrtém kvartálu, ale vlastně za celý rok označit za „učebnicovou“. Tahounem hospodářské expanze ve čtvrtém čtvrtletí byla domácí spotřeba, což je jistější zdroj růstu než zahraniční poptávka. Ta byla hlavním tahounem za celý loňský rok, ovšem příspěvek domácí spotřeby byl i v tomto, celoročním pohledu vydatný. Výkonnost průmyslu byla ve čtvrtém kvartálu nadmíru silná, o čemž ostatně svědčí zmíněný velice slušný výsledek hrubé přidané hodnoty.

Ve čtvrtém čtvrtletí ale byly znatelné také investiční výdaje, které zesilovaly postupně během roku. Firmy přitominvestovaly hojně do strojního vybavení, což signalizuje, že se snaží vyrovnávat s tlakem na růst mezd zvyšování své produktivity. To je ta vůbec nejpříznivější zpráva z hlediska dlouhodobého rozvoje české ekonomiky a tvorby celospolečenského bohatství.

Podle dostupných údajů byla v rámci EU večtvrtém čtvrtletí Česká republika čtvrtou nejrychleji rostoucí ekonomikou, po Rumunsku, Slovinsku a Estonsku. Je však nutné dodat, že Českou republiku ještě pravděpodobně „předběhnou“ další dvě země EU, za něž zatím data za čtvrtý kvartál zveřejněna nejsou, a sice Irsko a Malta. České ekonomice se bude dařit i v letošním roce, byť na tak silný výkon jako loni nenaváže. Letos by sitotiž měla polepšit „jen“ o 3,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…