Lukáš Kovanda: Česká ekonomika roste do nebes. Zesílí tlaky na ČNB i ministerstvo financí

14.08.2015 14:55

Hrubý domácí produkt vzrostl ve 2. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 4,4 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta.

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika roste do nebes. Zesílí tlaky na ČNB i ministerstvo financí
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Česká ekonomika má našlápnuto stát se letos nejúspěšnějším evropským hospodářstvím. Pokud se růst za druhé čtvrtletí potvrdí, bude třeba revidovat dále nahoru odhady jejího letošního výkonu. Potvrzuje se, že růst v prvním čtvrtletí nebyl dán přechodnými a jednorázovými faktory. To ostatně signalizoval velice solidní růst hrubé přidané hodnoty, která nezohledňuje dopad daňových změn, například při změně spotřební daně z tabáku. Právě nimi byl úspěšný první kvartál do jisté míry vysvětlován.

Pokud se růst ve druhém čtvrtletí potvrdí, stoupnou také dále tlaky na Českou národní banku, aby ukončila svůj intervenční režim dříve, než nyní deklaruje. ČNB bude v poměrně obtížné pozici, když bude čelit jak politickému tlaku, tak tlaku z devizových trhů, pro které se dnešní čísla mohou snadno stát dalším impulsem k tomu, aby testovaly odhodlanost ČNB svůj závazek bránit. Stoupnou také tlaky na ministerstvo financí, aby při takto solidním růst opravdu vykazovalo výrazně zlepšený daňový výběr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…