Lukáš Kovanda: Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se blíží historickým maximům

26.09.2016 13:31

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v září mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, se oproti srpnu mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 97,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně nepatrně snížil o 0,1 bodu na hodnotu 95,2.

Lukáš Kovanda: Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se blíží historickým maximům
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve vybraných odvětvích služeb; v průmyslu se mírně snížila; ve stavebnictví a v obchodě se snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,1 bodu na hodnotu 106,4. Ve srovnání se zářím 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

Důvěra v českou ekonomiku pokračuje v růstu. Letos se zatím nejníže ocitla v červnu, v souvislosti s nejistotou kolem hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie. Zvláště patrné je v září zlepšení nálady spotřebitelů, kteří letos vykázali optimističtější sentiment pouze v lednu. Důvěra podnikatelů sice v porovnání se srpnem nepatrně klesla, ale i tak setrvává na relativně solidní úrovni.

Z dlouhodobého hlediska platí, že spotřebitelská důvěra se momentálně pohybuje blízko svých historických maxim (tj. v období od roku 1998). Spotřebitelům zlepšují náladu rostoucí mzdy jak v podnikatelské, tak ve státní sféře – a vyhlídka na jejich další růst. Příznivě se projevují stále poměrně nízké ceny pohonných hmot, které umožňují realizovat jiné spotřebitelské výdaje.

Důvěra podnikatelů je rekordním hodnotám z roku 2007 vzdálena citelněji, což souvisí zejména se stále chabou – a v posledních měsících opětovně dále slábnoucí – důvěrou podnikatelů ve stavebnictví. Stavebnictví zůstává jediným klíčovým sektorem tuzemské ekonomiky, který dosud nepřekonal důsledky světové finanční krize. To se zrcadlí právě i v náladě podnikatelů ve stavebnictví.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…