Lukáš Kovanda: I v létě trh práce pokořil rekord počtu volných pracovních míst

08.08.2017 15:11

Míra nezaměstnanosti v červenci podle očekávání stoupla na 4,1 procenta. Nárůst je výsledkem očekávaného sezonního výkyvu, rozhodně není projevem horšícího se stavu trhu práce.

Lukáš Kovanda: I v létě trh práce pokořil rekord počtu volných pracovních míst
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Počet volných pracovních míst, kterých je přes 188 tisíc, je nejvyšší v historii ČR a velice příznivý je také ukazatel počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo – pouze 1,6 uchazeče. Trh práce podává historicky excelentní vývoj i v regionálním členění, neboť v žádném z okresů ČR nepřesahuje míra nezaměstnanosti úroveň deseti procent (nejvyšší je v Karviné, 9,6 procenta), což s výjimkou posledních několika měsíců je v novodobé historii ČR stav ojedinělý. Za mírným červencovým nárůstem míry nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. V menší míře se začali na úřady práce hlásit i absolventi škol. S příchodem podzimu zamíří míra nezaměstnanosti pod úroveň čtyř procent, svého letošního „dna“ dosáhne v listopadu.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …