Lukáš Kovanda: Mezinárodní měnový fond prognózuje, že ze zemí V4 poškodí koronavirus nejvíce Česko

15.04.2020 7:36

Komentář ke zveřejněné ekonomické prognóze MMF pro tento a příští rok

Lukáš Kovanda: Mezinárodní měnový fond prognózuje, že ze zemí V4 poškodí koronavirus nejvíce Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Mezinárodní měnový fond prognózuje, že česká ekonomika vykáže letos kvůli koronaviru hlubší propad než ekonomiky zbývajících zemí Visegrádské skupiny. Zatímco Česko má přijít o 6,5 procenta svého loňského výkonu, Maďarsko ani ne o polovinu, jenom o 3,1 procenta. Polská ekonomika ztratí podle MMF 4,6 procenta a slovenská 6,2 procenta.

Nutno však říci, že minimálně vůči Česku je prognóza MMF stále ještě příliš optimistická. Realističtější je nyní předpoklad poklesu ekonomiky v pásmu od osmi do dvanácti procent.

Tak jako tak ale prognóza MMF dokládá, že Česko bude v rámci zemí střední a východní Evropy jednou z nejpostiženějších zemí. Vždyť z takzvaných nových zemí EU, které do Unie vstoupily v roce 2004 nebo později, se má letos dle MMF hlouběji něž Česko propadnout už jen Chorvatsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva.

Českou ekonomiku v porovnání s dalšími zeměmi Visegrádské skupiny, ale třeba i v porovnání s Bulharskem nebo Rumunskem, zrazuje její citelnější závislost na automobilovém průmyslu a na Německu jako takovém, často na subdodavatelské bázi. Německo by se podle MMF mělo letos propadnout dokonce o sedm procent a tímto svým pádem výrazně „stáhne“ dolů také právě Českou republiku.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty