Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost v ČR spadla na minimum za posledních více než 22 let

10.11.2018 7:33

Míra nezaměstnanosti v říjnu dle klesla na úroveň 2,8 procenta. Předčila tak očekávání trhu, který ve střední hodnotě počítal s poklesem „pouze“ na úroveň 2,9 procenta. Poklesla tedy opět na svoji nejnižší úroveň za posledních více než 22 let. Naposledy byla míra nezaměstnanosti v ČR nižší v červnu roku 1996, kdy odpovídala 2,7 procenta.

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost v ČR spadla na minimum za posledních více než 22 let
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Pokles míry nezaměstnanosti o jednu nebo dvě desetiny procentního bodu nastává mezi zářím a říjnem poměrně pravidelně každým rokem. Naposledy k němu nedošlo v roce 2012, kdy ovšem tuzemskou ekonomiku sužovala ekonomická krize.

V letošním roce je však trh práce nadále ve velmi napjatém stavu, o čemž svědčí aktuální rychlá a plynulá absorpce čerstvých absolventů. Pokles míry nezaměstnanosti je regionálně celkem uspokojivě rozložený, byť rozdíly pochopitelně přetrvávají. V říjnu vykazovaly všechny okresy ČR, včetně například Karviné (6,8 procenta), míru nezaměstnanosti nižší než sedm procent, což je stav, který nenastal rovněž od 90. let.

Míra nezaměstnanosti v listopadu pravděpodobně pokoří své další 22leté rekordní minimum, zřejmě se vyrovná úrovni z června 1996, tedy 2,7 procenta. Poté, v prosinci nastane mírný nárůst z důvodu každoročního přechodného ukončování sezónních prací v zemědělství, stavebnictví, lesnictví či třeba v povrchové těžbě.

Dle aktuálních, mezinárodně srovnatelných dat má ČR stále nejnižší míru nezaměstnanosti nejen mezi zeměmi Evropské unie, ale také v rámci zemí organizace OECD. Z těchto zemí vykazuje srovnatelnou, byť o něco vyšší míru nezaměstnanosti už jen Japonsko a Island. Za celý letošní rok vykáže míra nezaměstnanosti v ČR úroveň 3,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…