Lukáš Kovanda: Průměrná mzda poprvé v historii překonává úroveň 30 tisíc korun

05.12.2017 8:30

Komentář k vývoji mezd ve 3. čtvrtletí

Lukáš Kovanda: Průměrná mzda poprvé v historii překonává úroveň 30 tisíc korun
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ve třetím čtvrtletí růst mezd zaostal za očekáváním trhu, když v reálném vyjádření vykázal úroveň 4,2 procenta. Trh očekával růst mezd přesahující reálně pět procent. Důvodem slabší dynamiky růstu mezd ve třetím kvartále jsou však spíše kalendářní vlivy než faktické zhoršení situace na trhu práce. O něm nemůže být v podmínkách nejnižší nezaměstnanosti v EU – která navíc stále klesá – ani řeč.

Průměrná mzda však navzdory zpomalení dynamiky svého růstu v porovnání se druhým kvartálem vykázala v reálném meziročním vyjádření šestý nejrychlejší čtvrtletní růst za posledních deset let. Zůstala nad úrovní 29 tisíc korun a je takřka jisté, že ještě letos – ve čtvrtém kvartálu – poprvé v historii překoná úroveň 30 tisíc korun. Určitá ztráta dynamiky růstu mezd, kterou pozorujeme ve třetím čtvrtletí, v posledním letošním kvartále přesvědčivě pomine.

Mzdy v posledním čtvrtletí roku 2017 porostou silným tempem jak ve veřejné, tak privátní sféře. Zaměstnanci ve veřejné sféře mohou v letošním čtvrtém čtvrtletí počítat s růstem nominálních mezd převyšujícím v meziročním vyjádření dokonce deset procent. Citelně, takřka o osm procent, si ve stejném období polepšil pracovníci privátní sféry.

Za celý rok celkově růst nominálních mezd vykáže hodnotu 6,9 procenta. To je nejrychlejší roční tempo růstu nominálních mezd od roku 2008. Takto vysoký růst mezd je už ze střednědobého, natož pak z dlouhodobého hlediska neudržitelný, jelikož tempo růstu produktivity práce za ním poměrně citelně zaostává. Taková situace nutí firmy snižovat své marže, což zejména dlouhodobě podvazuje jejich možnosti investic a dalšího rozvoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…