Lukáš Kovanda: Ropa prudce zdražuje. Hrozí další prudké zdražování pohonných hmot v Česku?

22.04.2019 17:49

Ropa na Velikonoční pondělí prudce zdražuje. Nejvýrazněji od letošního ledna. Severomořská ropa Brent se tak ocitla na nejvyšší cenové úrovni od začátku loňského listopadu, když se dnes jeden její barel prodával i za více než 74 dolarů.

Lukáš Kovanda: Ropa prudce zdražuje. Hrozí další prudké zdražování pohonných hmot v Česku?
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Od začátku letošního roku Brent již zdražil o zhruba 37 procent. Zdražování kvůli tomu pociťují i čeští motoristé. Například benzín Natural 95 od svého letošního dna, na něž klesl v polovině února, zdražil do včerejška o 7,5 procenta. Zdražování pohonných hmot přispělo k tomu, že míra spotřebitelské inflace v březnu vystoupala na úroveň tří procent, nejvýše od roku 2012.

Bezprostředním důvodem dnešního prudkého zdražení ropy na světových trzích jsou signály, že Trumpova administrativa už nebude přivírat očí nad tím, že třetí země dovážejí íránskou ropu. V tuto chvíli hned osm zemí stále odebírá ropu a ropné produkty od Teheránu, aniž by přitom čelily sankcím ze strany Spojených států. Mezi těchto osm zemí patří Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Turecko, Itálie a Řecko. Dovážet bez sankcí íránskou ropou budou moci už jen do 2. května, kdy vyprchá příslušná dočasná výjimka americké vlády. Oficiálně by měl rozhodnutí americké administrativy dnes tlumočit ministr zahraničí Michael Pompeo.

Americká administrativa by ovšem současně měla oznámit, že další dodavatelé v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty výpadek v dodávkách íránské ropy zacelí. Zejména sám Donald Trump se obává až příliš zdražující ropy, jelikož drahé pohonné hmoty v USA by mohly snížit jeho šanci na znovuzvolení v příštím roce.

Čeští řidiči by mohly těžit právě z této Trumpovy obavy. Prudké zdražování pohonných hmot, příznačné pro uplynulé týdny, totiž ustává. Další růst ceny jak benzínu, tak nafty je sice nevyhnutelný, nicméně nemusel by už být nijak dramatický. Navzdory dnešnímu zdražení ropy. Lze totiž očekávat, že Trump bude vyvíjet tlak na Rijád, aby dále neomezoval těžbu ropy. Rijád má dvojí motivaci Washingtonu vyhovět. Zaprvé, vnímá, že by Americe měl vyhovět, neboť ta „zatápí“ úhlavnímu nepříteli, Íránu. A ním sama Saúdská Arábie soupeří o pozici hegemona celého blízkovýchodního regionu. Zadruhé, Washington jednal vůči Rijádu poměrně zdrženlivě v době po vraždě novináře na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Rijád by to tedy nyní mohl Trumpově administrativě „vrátit“ v podobě kroků, které již dále nebudou vytvářet tlak na růst cen ropy, jako je zejména omezování těžby.

Pohonné hmoty v ČR tedy kvůli dnešnímu dramatickému zdražení ropy nebudou nijak výrazně cenově růst, jejich růst bude pozvolný, a během května by dokonce mohl zcela ustat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…