Lukáš Kovanda: Ve stavebnictví se blýská na lepší časy

08.12.2017 9:08

Říjnová čísla ke stavební produkci v ČR potvrzují, že se v letošním roce daří situaci ve stavebnictví stabilizovat. Loňský propad stavební výroby je minulostí. Na druhou stranu čísla zatím nejsou přesvědčivá natolik, aby se dalo hovořit o razantním odrazu ode dna.

Lukáš Kovanda: Ve stavebnictví se blýská na lepší časy
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

V očištěném vyjádření rostla průmyslová produkce v říjnu meziročně svým letošním čtvrtým nejsilnějším tempem. Rostla také tempem nadprůměrným – alespoň tedy v kontextu situace v letošním roce. O jistém „blýskání na lepší časy“ tedy uvažovat lze. Také proto, že stavebnictví by v příštím roce mohla alespoň do určité míry pomoci novela stavebního zákona a také zrychlení čerpání prostředků z fondů EU, které často míří na projekty v oblasti inženýrského stavitelství.

Právě inženýrské stavitelství vykazuje za říjen svůj první meziroční nárůst od letošního března, takže evropské peníze z běžícího programového období 2014 až 2020 už se zjevně začínají projevovat. Díky zmíněné novele stavebního zákona, díky zrychlenému čerpání prostředků z fondů EU a konečně díky pokračující prosperitě celé ekonomiky ČR se bude stavebnictví v příštím roce dařit lépe než letos a než loni. I tak však zaostane za výkonností z předkrizových let s vrcholem v roce 2008.

Lukáš Kovanda
analytik

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.