Lukáš Kovanda: Výdaje spjaté s penzijním systémem stoupnou v roce 2070 na 10,9 procenta HDP

23.05.2018 19:36

Komentář k dnešním doporučením Evropské komise na adresu ČR i k našemu plnění kritérií pro vstup do eurozóny.

Lukáš Kovanda: Výdaje spjaté s penzijním systémem stoupnou v roce 2070 na 10,9 procenta HDP
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Doporučení Evropské komise v zásadě nejsou překvapivá. Poměrně optimistický je odhad Evropské komise, že výdaje spjaté s penzijním systémem stoupnou z 8,2 procenta HDP v roce 2016 na 10,9 procenta HDP v roce 2070. To nepůsobí příliš alarmisticky a zřejmě to české politiky uklidní v tom smyslu, že žádné velké důchodové reformy opravdu není třeba. V souladu s nedávným hodnocením Mezinárodního měnového fondu spatřuje Evropská komise problém se systémem veřejné zdravotní péče. Zátěž způsobená jeho financováním stoupne podle EK dlouhodobě o 1,1 procentního bodu HDP, což je nad průměrem EU ve výši 0,9 procentního bodu.

Evropská komise si také správně všímá, že investice do soukromého, nikoli veřejného výzkumu a vývoje jsou u nás stále taženy přímými zahraničními investicemi, nikoli domácími podniky a firmami. Domácí podniková sféra naopak v posledních dvou letech své výdaje do výzkumu a vývoje snížila. To je tváří v tvář napjaté situace na trhu práce a z toho pramenící nutnosti zvyšovat produktivitu poněkud překvapivé a nepříliš povzbudivé z hlediska dlouhodobého rozvoje české ekonomiky. V kontextu EU si ČR ale v současnosti vede makroekonomicky velmi dobře. Nesplňuje sice dvě ze čtyř kritérií pro vstup do eurozóny. Kritérium cenové stability však podle aktuální prognózy EK splní ještě před koncem letošního roku a celkové makroekonomické ukazatele má ČR v souhrnu lepší než většina zemí EU, a dokonce než většina zemí eurozóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…