Lukáš Kovanda: Zdraží hurikán Dorian Čechům benzín?

31.08.2019 14:58

Komentář k ekonomickým aspektům sílícího hurikánu Dorian, který se blíží k pobřeží Floridy

Lukáš Kovanda: Zdraží hurikán Dorian Čechům benzín?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Hurikán Dorian, který se blíží k pobřeží Floridy, sílí. Na stupnici od jedné do pěti už mu nyní meteorologové přisuzují čtvrtý, tedy druhý nejsilnější stupeň. Stupně jsou odlišeny dle síly větru a podle amerického Národního střediska pro hurikán se jedná o „extrémně nebezpečnou“ bouři.

K pobřeží Floridy by hurikán mohl doputovat v úterý ráno tamního času. Škoda, kterou by mohl na pevnině napáchat, představuje až padesát miliard dolarů, vyplývá z odhadu společnosti Enki Research. I proto, že předpokládaná „trasa“ hurikánu zasahuje na Floridě oblasti plné lukrativních nemovitostí. Vyhnout by se nemusela ani rezortu Mar-a-Lago, který je součástí rozsáhlého majetku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten zatím přičítá pětiprocentní pravděpodobnost scénáři, že se Dorian Floridě vyhne. Úřady dosud evakuaci nenařídily, příslušné rozhodnutí učiní nejspíše v neděli. 

Vzhledem k tomu, že Florida je „co by kamenem dohodil“ od Mexického zálivu, zachvátila obchodníky s ropou v týdnu obava, že způsobí výpadky v těžbě strategické suroviny. Bouře, které zasáhnou Mexický záliv, zpravidla způsobují pokles těžby ropy na tamních vrtech. To ve výsledku ropu zdražuje, a tedy i pohonné hmoty, potenciálně s celosvětovým dopadem.

Motoristé se však zatím obávat nemusí, tím méně ti v Česku. Obava obchodníků s ropou totiž před víkendem polevila. Už se neobávají, že hurikán ropu zdraží, protože meteorologové aktuálně prognózují, že se Mexickému zálivu vyhne, a zamíří spíše k pobřeží Atlantiku. Floridu ale zřejmě opravdu nemine. Tím však způsobí naopak pokles poptávky po pohonných hmot a obecně palivech, například kvůli ochromení dopravy.

Vzhledem k tomu, že na Floridě se ropa netěží, pokles poptávky po ropných produktech nebude kompenzován poklesem jejich nabídky, takže výsledkem by mohl být spíše pokles než růst cen ropných produktů, včetně pohonných hmot.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.