Marek Řezanka: TOP politika s podporou KSČM aneb Pak jim něco věřte…

05.06.2017 18:01

Jak se blíží parlamentní volby, slyšíme různá prohlášení, jak ten či onen rozhodně nebude moci kooperovat s tím či oním.

Marek Řezanka: TOP politika s podporou KSČM aneb Pak jim něco věřte…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Pan Kalousek a pan Babiš se nyní tváří, že je naprosto vyloučené, aby TOP09 a ANO po volbách kooperovaly.

Miroslav Kalousek zaujal k ANO podobně striktní postoj jako ke KSČM: „Žádná demokratická strana by na tom (na změně systému liberální demokracie) neměla spolupracovat. To je náš postoj, jsme jediní, kteří to říkáme zcela jednoznačně.

Andrej Babiš se vyjádřil v podobném duchu, jen proti TOP09: „Na tom jsme stejně, my určitě s komunisty ve vládě nebudeme. A s TOP09 taky ne“ (Právo, 2. 6. 2017).

Zcela jasně proti možné kooperaci s ANO se vyjádřil též předseda ODS, P. Fila: „To je samozřejmě věc pana premiéra a vládní koalice. Andrej Babiš nemůže být členem žádné vlády, ani teď, ani po volbách, to říká ODS jasně“ (Viz). 

Vědí tedy voliči jednotlivých stran, na čem jsou – a s kým se jejich favorit po volbách rozhodně nespojí?

Na Praze 11 již třešně zrají přímo TOP…

Podívejme se nyní na zcela jinou úroveň politiky, a to komunální. Jako příklad, na kterém si budeme demonstrovat důvěryhodnost jednotlivých partají, bude Praha 11.

Psal se říjen 2014. Komunální volby v Praze 11 měly jasného vítěze. Jednalo se o Hnutí pro Prahu 11, které získalo téměř 33 procent hlasů. S výrazným odstupem skončilo druhé ANO, které získalo necelých 18 procent hlasů. V zastupitelstvu mají své zástupce ještě TOP 09 (9,4 %), ČSSD (8,2 %), Jižní Město-náš domov (6,6 %), KSČM (6,4 %) a ODS (5,7 %). Hnutí pro Prahu 11 vedl do voleb místní aktivista Jiří Štyler. Ten se do podvědomí médií i obyvatel dostal mimo jiné tím, že jej před volbami v roce 2010 sledovala agentura ABL, která patřila exministru dopravy Vítu Bártovi (Věci veřejné).

Copak se nám na Praze 11 od voleb událo? Starosta Jiří Štyler ze Hnutí pro Prahu 11 byl odvolán. Mimochodem, nemělo by zůstat nepovšimnuto, že zde koalici spolu vytvořily TOP09 a ANO (a vítězné Hnutí pro Prahu 11). Pan Štyler byl obviňován z plýtvání veřejných peněz. Jakou však měl k sobě alternativu? Král je mrtev, ať žije král – mohlo by se zvolat. Na Štylerovo místo byl zvolen Petr Jirava (ANO). Jirava byl přitom v první polovině devadesátých let členem ODS.

Jirava se opírá o pana Mlejnského, spojeného s několika kauzami, např.: ZDE a ZDE. Dalibor Mlejnský je dalším expolitikem z ODS, který nyní svou tvář propaguje pod značkou hnutí Jižní město – náš domov.

Aby vyšachování pana Štylera bylo dokonalé, spojily síly i subjekty, které by podle vší politické logiky nikdy žádné spojenectví vytvořit neměly. Ano, síly zde spojily TOP09 a KSČM (Viz).

Konečně Čistí? Ale no tak…

 Jak za panem Štylerem, tak za panem Mlejnským se táhne nějaké to podezření. Hlavně, že před volbami vždy každý zdůrazňuje, jak právě jeho styl politiky bude jiný (Nejnověji s tímto sloganem přicházejí na celonárodní úrovni Realisté: viz), jak jedině on bude bojovat proti korupci, jak zrovna on přinese změnu. Změna se ale nekoná.

Jakub Lepš z TOP09 obhajoval nutnost vítěze voleb vyšachovat slovy: „Navíc Jiří Štyler a Ladislav Kos dosud věrohodně nedoložili, z jakých zdrojů šly statisíce korun na kampaň HPP 11 z roku 2014, což přitom sami u jiných politických subjektů dlouhé roky hlasitě kritizují" (Viz).

Oficiální stanovisko TOP09 bylo, že tato strana chce obrátit list za „touto nepovedenou dvouletou kapitolou v dějinách Jižního Města a spolu s dalšími zodpovědnými zastupiteli spravovat Prahu 11 k jejímu prospěchu, a to v podobě menšinové krizové rady s ad hoc podporou v zastupitelstvu.

Jak vznešeně to zní, že?: S ad hoc podporou v zastupitelstvu. Ano, s podporou pana Mlejnského a komunistů, jichž se jinak TOP09 štítí jako moru a cholery dohromady.

Stejně tak ale platí, že by to měli být komunisté, kdo bude křičet, že jejich členové podporují vládu s účastí TOP09.

V něčem je ale styl všech politických subjektů – slovo všech podtrhuji – naprosto totožný. Jen voličům to nějak občas uniká.

Hnutí pro Prahu 11 uspělo ve volbách zřejmě hlavně proto, že voliči měli dost různých pletich stran, které na Praze 11 působily předtím. Samo ale jen velmi těžko vysvětluje nízké náklady na svou předvolební kampaň (zde používá takřka rétoriku A. Babiše, které veškeré kauzy s ním spojené odmítá jako naprostý nesmysl a odvádění pozornosti od problémů jiných stran): Viz.

Není to už trochu husté?

Hnutí pro Prahu 11 si ovšem klade také zajímavé otázky – a vybízí občany, aby si je pokládali též: „Ptejte se členů ANO i vy: proč při volbách 2014 z plakátů nehlásali zahušťování Prahy 11, na kterém dnes s pány Urbánkem, Lepšem z TOP 09 usilovně pracují? Ptejte se na jejich koalici s násobně vyšetřovaným panem Mlejnským z JMND. Ptejte se: proč do výboru a komisí dosadili taktéž policií vyšetřované osoby? Proč mají společné zájmy s komunisty a odpadlíky z ODS? Proč zastavili všechnu nápravu škod z let minulých, zejména v hospodaření MČ? Proč se vysmívají všem voličům, kteří šli v roce 2014 k urnám, aby se na Praze 11 konečně něco změnilo, aby Prahu 11 neovládaly de facto stále stejné politické kreatury“ (Viz)?

Uznávaná autorita pro Hutí pro Prahu 11

Na co ale Hnutí pro Prahu 11 zjevně zapomnělo, je fakt, že se před volbami vymezovalo i vůči TOP09. A najednou Jan Čeněk z tohoto hnutí píše dopis „váženému čestnému předsedovi K. Schwarzenbergovi“, jehož nazývá „obecně uznávanou autoritou“ s tím, že TOP09 spolupracuje s KSČM. Takže Hnutí pro Prahu 11 pokládá za morální autoritu TOP09, v jejímž čele stojí pan Kalousek, který snad kauzy, s nimiž byl v minulosti spojován, ani nepočítá? Ostatně, pan Schwarzenberg byl v jedné korupční kauze také minimálně liknavý: ZDE.

A všichni to tolerují…

 Sečteno podtrženo: Na kauze lokální politiky na Praze 11 může kterýkoli občan pochopit následující:

  1. Kdokoli může kooperovat s kýmkoli, přičemž předvolební sliby neznamenají vůbec nic.
  2. Komunální politika nezná „čistých“. Jak to bude asi s politikou na úrovni nejvyšší?
  3. Hnutí, které se vymezovalo mj. vůči politice TOP09, píše uctivé dopisy politikovi právě z této partaje.
  4. Opozice je bezzubá. Vlastně všichni zúčastnění umožňují fungování čehosi, co popírá jakékoli politické mravy. Zbývá se zeptat, v čím zájmu se tak děje, když zájem voličů to není ani náhodou? Opozice tak vytváří křoví pro vládnoucí – a zatím se realizují určité projekty, byť vůle voličů byla tyto projekty nerealizovat. Samozřejmě nikdo na protest neodstupuje, ani se nesnaží (s výjimkou křičícího Hnutí pro Prahu 11) veřejnost na nepravosti upozornit.
  5. Voličův hlas neznamená vůbec nic.

Kdybych byl ironicky škodolibý, zmínil bych ještě šestý bod, a to: Pokud stávající politik není bývalým členem KSČ, je vysoká pravděpodobnost, že je bývalým členem ODS.

Volí stejnak kohokoli…

Voliči nemají před říjnovými volbami nic jisté. Volič ODS, který za žádnou cenu nechce ve vládě ANO, nemá žádnou garanci, že se tak nestane. Totéž platí pro voliče ANO, který nenávidí ODS. Volič ČSSD, jenž nesnáší TOP09 či ODS, si může být takřka jist, že s panem Sobotkou v čele je takováto koalice možná. Volič KDU-ČSL je zřejmě nejodolnější – a musí tušit, že tato strana půjde do vlády v podstatě s kýmkoli – jen když tam bude (svede se to na státotvornost a „klidnou sílu“). Jenže si zadělala na malý problém – spojila se se STAN. A Petr Gazdík se proti ANO vymezuje vehementně.  
Byl to právě Petr Gazdík, kdo přirovnal ANO k severokorejskému režimu: „Jestli teď bude ANO rozhodovat podle toho, kdo je předsedovi víc sympatický, nebo jestli na něj někdo něco donesl předsedovi, tak se z toho stane tak trochu Severní Korea" (Viz). Tato rétorika by se panu Gazdíkovi hodila, pokud by zůstal ve spojení s Kalouskovou TOP09. Bude zajímavé sledovat, co si počnou ti voliči STAN, pro které je ANO ve vládě noční můrou.   

Levice? Opravdu není…

O tom, že KSČM si s TOP09 - navzdory rétorice – oči v politické praxi nevyklovou, jsem psal v jedné ze svých minulých statích (Viz). Stejně tak jsem upozornil na skutečnost, že zatímco pravice se sjednocuje, na levici je pusto a prázdno: čtěte ZDE
Na jedné straně zde máme ČSSD, kterou stíhá jedna kauza za druhou (Viz  či zde) a která má v čele tandem Sobotka-Chovanec, přičemž jeden si financoval byt z poslaneckých náhrad (Viz ) a u druhého se vznášejí otazníky kolem jeho studia (Viz  či zde). Jak B. Sobotka tak M. Chovanec dělali vše možné, aby dovedli zemi k předčasným volbám – z čehož mohly mít radost maximálně TOP09 a ODS, tedy opoziční strany, které jinak nemají, čím upoutat – a jejichž „úspěchy“ z minulých vlád si ještě řada lidí pamatuje.

Na druhé straně pak má prapor české levice zvedat KSČM (která též vznášela požadavek na konání předčasných voleb). TOP09 však jde nejvíce po krku – aspoň rétoricky – Babišovo ANO.

Opravdu jsme tak naivní, abychom si mysleli, že nějaký typ koalice po volbách jednoduše vzniknout nemůže? Zvláště, když se na pravicovém asociálním programu, který je zcela prosystémový, většina stran shodne? Však ona i ta ČSSD by s ANO nakonec šla, navzdory všem krizím. Buď bez B. Sobotky – a nebo i s ním, s tím, že on už by nám nějak další svůj názorový přemet vysvětlil. Je v tom přece zběhlý

Je na našem zvážení…

 Jediné, co není úplně jasné, je, jaká slova by jednotlivé subjekty k ospravedlnění neospravedlnitelného volily. Na našem zvážení potom je, jestli má cenu někoho z předkládané nabídky volit.     

epigram M-Řezanka

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …