Marek Voršilka: Vítězství! Chov a zabíjení kvůli módě nepatří do 21. století

21.07.2017 14:22

Včerejší jednání Senátu se protáhlo do noci a samotné hlasování o zákazu kožešinových farem probíhalo až v jedenáct hodin. Po intenzivní rozpravě se pro sněmovní verzi vyslovilo 39 senátorů z přítomných 54, proti byli pouze 3 senátoři. Zákaz kožešinových farem tedy míří k prezidentovi a platit by měl od ledna 2019.

Marek Voršilka: Vítězství! Chov a zabíjení kvůli módě nepatří do 21. století
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Ještě před samotným hlasováním nebyl osud novely zákona na ochranu zvířat proti týrání jistý. Hospodářský výbor doporučil senátorům podpořit pozměňovací návrh, který by odsouval platnost od roku 2023. Tento pozměňovací návrh se naštěstí neodhlasovat a senátoři vyslovili jasnou podporu sněmovní verzi.

„Je to obrovský úspěch! Česká republika se brzy zařadí mezi vzrůstající počet zemí, které odkázaly kožešinové farmy na smetiště dějin. Jsme rádi, že se i senátoři za tuto novelu tak přesvědčivě postavili. Chov divokých šelem v drátěných klecích a jejich zabíjení v plynových komorách kvůli módním doplňkům nepatří do 21. století,“ řekl Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ.

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace založená za účelem aktivní a efektivní ochrany zvířat. Kampaň za zákaz kožešinových farem je první významnou iniciativou spolku. Dalším aktuálním projektem je kampaň proti psím množírnám.

Hlasování Senátu je dostupné ZDE

Seznam zemí, které kožešinové farmy již zakázaly, najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …