Martin Benda: Zvítězí pravda nad Láskou?

15.10.2014 18:45

Člověk občas žasne nad drzostí některých kandidátů. To, že řada předvolebních hesel byla naprosto bezobsažných, je smutné. Ale ještě horší jsou ta hesla, která jsou obsažná až moc – a lživá.

Martin Benda: Zvítězí pravda nad Láskou?
Foto: ČT24
Popisek: Václav Láska

Václav Láska, kandidát do Senátu na Praze 5 a Praze 13, najel do druhého kola senátní kampaně se sloganem „Láska versus kmotři“. To je v souvislosti s osobou jeho protikandidáta Pavla Žáčka, studentské tváře listopadu 89, nejznámějšího českého lovce komunistů a uznávaného historika novodobých dějin mimořádně odporné.

Pavel Žáček je člověk jako každý jiný, tedy nepochybně chybující. Můžeme diskutovat o jeho manažerských schopnostech, které předvedl jako náměstek Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu či jako první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, můžeme diskutovat a vědecké úrovni řady jeho historických publikací. Zkrátka můžeme jej třeba i kriticky hodnotit za to, co po celý život dělal. Proč však Láska implicitně podsouvá svému konkurentovi něco, co se ho nikdy ani zdaleka nedotklo?

Na rozdíl od Václava Lásky nebyl Pavel Žáček nikdy ani v náznaku spojován s žádnými podivnými osobnostmi politicko-podnikatelského polosvěta, nikdy se na něj neobjevilo ani nejmenší podezření z korupce či zneužívání státního majetku. Jak jsem pravil, je to obráceně: na Lásku sdělovacími prostředky opakovaně praskly informace o jeho přímé účasti ve sledování politiků a občanských aktivistů na Praze 11 pro neblaze proslulou detektivní agenturu ABL a jejího majitele Víta Bártu, údajně na zakázku lidí napojených na Tomáše Hrdličku. Stejně tak se v médiích můžete dočíst o dodnes nevyjasněné roli Lásky okolo auditu v pražských dopravních podnicích či jeho působení v Transparency International, kde za jeho dob došlo k podivné změně státní půjčky ve státní dotaci.

Rozhodně netvrdím, že všechny tyto mediální spekulace musí být pravdivé, denunciačních kampaní jsme si užili dost. Ale aby se člověk, na kterého existuje řada podezření z napojení na kmotry a na podivné obchody, vymezoval vůči svému zcela čistému konkurentovi právě poukazem na boj s kmotry, je opravdový výsměch pravdě.

Nezbývá než doufat, že voliči na tuto mediální masáž nepřistoupí a že pravda zvítězí nad Láskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…