Martin Hekrdla: Jak dlouho ještě?

28.06.2014 17:55

Celý čtvrtek 26. června vyráběla Česká televize prvořadou politickou událost z vyvrcholení soudního sporu ministra financí Andreje Babiše se slovenským Ústavom pamäti národa (ÚPN). Slovenské hory se připravovaly k porodu, aby nakonec vyběhla jenom nafouklá česká myš.

Martin Hekrdla: Jak dlouho ještě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Významný „nepolitik" byl soudem v Bratislavě shledán nevědomým ve věci spolupráce s StB a naše „neveřejnoprávní neslužba" se z toho asi pomátla; jinak si nelze vysvětlit, že její hlavní večerní publicistika - půlhodinový pořad Události, komentáře - věnovala této zjevné neudálosti více než dvacet minut. Osud české vlády jakoby visel slovenské soudkyni na rtech, z nichž - ke znepokojení ČT a lídrů naší pravicové opozice - vyplynula nakonec i důvěra ke svědectví bývalých příslušníků StB. Ale vždyť estébák zůstává estébákem a je nedůvěryhodný všude, v ohrádce pro svědky i ve vládě! Pořizuje-li však registry agentů, je na něj spolehnutí...

Přefouklá česká velemyš ještě toho večera a v tomtéž pořadu splaskla jako bublina zásluhou hosta ve studiu, profesorky Vladimíry Dvořákové. Politoložka z pražské VŠE vytkla ČT malý důraz na fakt, že sám Babiš přece podal žalobu proti ÚPN na ochranu osobnosti, což před rokem bylo - vzhledem k jeho českým voličům - pochopitelné. Označila za „velmi zvláštní", jak velká pozornost je věnována tomu, jaký dopad naši vrcholnou politiku bude mít nikoli trestněprávní nalézání viny, ale pouhé občanskoprávní rozhodnutí soudu v jiném státě, v němž navíc ani žádný lustrační zákon neplatí (a v Česku je lustrační povinnost členů vlády pochybná). Dvořáková zdůraznila, že v "normálním právním státě" verdikt určitého soudu prostě znamená, že věc je taková, jak rozsudek říká, a to až do jiného soudního rozhodnutí. A že "celá tahle ta debata možná zastírá trochu jiné problémy, které v téhle společnosti jsou".

Moderátorka ČT Zuzana Tvarůžková jistě nemůže za určitou koncepci tématu, jež byla veřejnosti naservírována. A k níž jsme se od zpravodaje "z fronty" (z bratislavského monstrprocesu) i dozvěděli, že soudkyni provinilou důvěřivostí k estébákům nelze snímat, ba ani jmenovat, poněvadž si to nepřála, slovenský zákon jí to umožňuje a - znělo mezi řádky - špatné svědomí velí. Všechny pokusy Tvarůžkové skákat politoložce do řeči a obhájit neobhajitelné (to, jak si zaměstnavatel představuje veřejnoprávní zpravodajskou relaci), vyzněly ještě hůř, než kdyby mlčela nebo přikyvovala: "Dobře, ale dotýká se českého ministra financí.... Dobře. Ale lustrační, promiňte, osvědčení byla důležitá v momentě, kdy se skládala tato vláda. Přeci na tom všem to stálo... Dobře. Ale ta debata politická se vedla i v tomto roce, kdy se vláda skládala... Dobře. Ale do té doby to tak fungovalo u všech ministrů a ministr financí byl výjimkou..."

Ne, to není dobře. Všechno je špatně, jestliže v časech, kdy evropský summit začíná vzpomínkou na Velkou válku před sto lety a sociální demokraté se usnesli volit pravicového kandidáta na post předsedy "evropské vlády". Všechno je špatně, jestliže v časech, kdy se Sobotkův kabinet přihlašuje k finanční ústavě, Babiš zvažuje zachování druhého pilíře penzijní reformy a nedaleká Ukrajina je jen jedním z mnoha světových "sudů prachu", nedostává se nám klíčových informací. Je nastolována agenda, zamlžující důležité společenské problémy, a tím fakticky znemožňující skutečné demokratické rozhodování. Quo usque tandem? Jak dlouho ještě budou zneužívat naší trpělivosti?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…