Michael Dobrovolný: Británie vs. EU - Kdo nabídne příznivější podnikatelské prostředí?

11.03.2019 17:13

Velká Británie má či měla opustit Evropskou unii už koncem března 2019, situace se ale mění takřka ze dne na den. Řada přitom zdaleka nedošla ani na důležité otázky týkající se obchodních, celních a daňových vztahů Spojeného království s EU.

Michael Dobrovolný: Británie vs. EU - Kdo nabídne příznivější podnikatelské prostředí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Navzdory některým až „katastrofickým“ scénářům budoucího vývoje to ale vypadá, že si trh možná poradí sám. Rozhodně totiž nemůžeme říci, že by firmy s britským kapitálem podnikající v České republice (nebo naopak ty s českým podnikající v Británii) současné dění nějak odradilo. Zatím se totiž, soudě alespoň podle dostupných dat, žádné hromadné úbytky britských investic v ČR nekonají.

Je patrné, že „se čeká“, ale počty českých firem ovládaných z Velké Británie de facto nestoupají ani neklesají. Podle statistik Bisnode bylo loni českých podniků s britskou účastí přes 5000, šlo o nejvyšší číslo v historii! Meziročně tento podíl klesl jen o 3,3 procenta, Objem britského kapitálu v základním jmění tuzemských korporací se sice snížil někam k úrovni roku 2016, ale to může být ovlivněno i vznikem společností s nižším základním jměním než dříve.

Tento údaj je navíc nepochybně zkreslen také skutečností, že britský kapitál je v řadě případů kontrolován prostřednictvím firem z Kypru, Malty nebo Hong-Kongu a dále vlastněných z jurisdikcí, jako jsou Seychelské ostrovy, Mauricius, Barbados a jiné.

Zejména větší korporace a jejich vlastníci se totiž v řadě případů mohou prakticky zcela vyhnout vztahovým i jiným rizikům, neboť jejich mateřské firmy sídlí v jurisdikcích, které jednoduše z EU nikam nevystupují, případně mají uzavřené vlastní dohody o zamezení dvojího zdanění se zeměmi EU (včetně ČR) a také se státy, které brexit de facto vůbec nezajímá.

Sama Velká Británie má přitom uzavřeno více než 120 dohod o zamezení dvojímu zdanění. Taková opatření zajistí pomyslné „přemostění“, jehož následkem dosáhnou eliminace rizik spojených s brexitem, ale možná i lepších hospodářských výsledků než dříve, samozřejmě za předpokladu řádného vedení holdingu.

Britští (a v mnoha ohledech i čeští) investoři a byznysmeni tak mají v rukou možná celkem triviální, ale drtivě účinný nástroj nejen k řízení rizik spojených s brexitem. Nelze také vyloučit, že právě proto může Velká Británie vlastně začít soutěžit s EU o to, kdo nabídne příznivější podnikatelské prostředí.

Michael Dobrovolný, manažer společnosti SMART Office & Companies ze skupiny APOGEO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.