Michael Rada: Malé velké zázraky

25.11.2016 8:35

Když se poprvé dostanete na mu přednášku, či workshop na téma prevence vzniku odpadu na průmyslové úrovni, je možné, že se na začátku nadechnete a vydechnete, až za dvě hodiny. Ne proto, že bych byl takový krasavec, ale protože zjistíte, co vše můžete změnit i Vy sami.

Michael Rada: Malé velké zázraky
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Dnešní článek je tak trochu Vánoční, ale mohl by být Mikulášský, Velikonoční, Halloweenský, či jen páteční, či víkendový. Bude o tom, co se dá při prevenci vzniku odpadu najít a jak se dá s nálezy pracovat dál.

A nezačnu vůbec na vlastním rybníčku, ale dovolím si zaplout do cizích, a přesto tak blízkých vod, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Říká Vám něco značka ŠIMIDO? Ne nemluvím, o tom výrobci kol, či cyklokomponentů, ani nemluvím o čínských napodobeninách těchto značkových výrobků, ale o výrobci dětských hraček.

A ne tak obyčejných. Jde o medvídky, kteří se rodí pod rukami mladé ženy, která je vytváří z nepoužívaného, či poškozeného dětského oblečení. Každý je tak maličko jiný a každý to dává na sobě znát. Maličké detaily dodávají charakter a skutečnost, že materiál již v sobě nesl lásku často ne jedné, ale několika generací.

K tomu, aby se maminka na mateřské nenudila, plete a šije čepice a vyrábí i mikiny a do všech výrobků vkládá nejen svůj rukodělný um, ale vyrábí je z přebytků, čímž brání tomu, aby končily na skládkách, a sběrnách odpadu, kterými se pyšní každé město a obce a to včetně těch, které si po vzoru světa, začínají říkat CHYTRÉ, ale nepobrali ani tolik rozumu aby pochopily, jak zničující a devastující je narůstající plýtvání a objemy generovaného odpadu.

Druhý projekt, již vznikl u nás a opět za ním nestojím sám, ale i lidé, kteří chtějí změnu a nebojí se vzít práci do vlastních rukou. Je to projekt využití nefunkčních, či poškozených gramofonových desek, těch, které z nějakého důvodu, již nelze recyklovat formou regranulace materiálu.

Nejenom, že namísto mís a misek ve tvaru květů, dokážeme vyrábět i krásné hladké mísy a talíře, jak ukazuje série vyrobená a nafocená v úterý 15.11.2016 v mé kanceláři, ale skrývá se v nich víc.

Jak by řekl možná pan Ludvík Souček, či pan Erich von Däniken, Netušené souvislosti, protože kdybych Vám řekl, že budu malovat Vaši tvář, rodinu, či logo firmy pouhým stínem, asi by jste se mi vysmáli. Možná to děláte i nyní, než spočinete okem na obrázku níže.

 

Jsem to skutečně, já, autor tohoto blogu, otec INDUSTRIAL UPCYCLING a člověk, jenž si dal prostý cíl – VYTVOŘIT SVĚT BEZ ODPADU A PLÝTVÁNÍ.

Ovšem protože moje tvář Vám nemusí být tak známá, posuďte sami, zda-li ty další nejsou těmi, které si pamatujete.

Co je na projektu krásné, je skutečnost, že stejnou památku na známé, blízké, idoly, rodinu, dům, či domácí zvířátko, můžete mít i Vy, stačí jen zaslat fotografii z níž půjde tento vytvořit a velikost stínového obrazu pak záleží jen na síle a intenzitě světla a vzdálenosti, zdi, stropu, či jiné „překážky“ na kterou se bude přenášet. Usínat či vstávat s pohledem na svou oblíbenou pohádkovou postavu, či hrdinu, může změnit celý den.

Zde ještě malá galerie, kterou jsem slíbil

http://files.mpvinyl.cz/200001127-cb047cc00a/IMG_5081-6.JPG http://files.mpvinyl.cz/200001125-b66b4b7642/IMG_5078-1.JPG  http://files.mpvinyl.cz/200001094-0b0fd0c0b2/IMG_4882-0.JPG

A nezapomeňte, Vánoce se blíží a s nimi nejenom ty dárky soukromé, ale i ty firemní, kterými se můžete zařadit do šuplíku plného propisek, či lahví vína, nebo mezi ty dárky, které budou každý den na očích všem a budou s nimi s láskou zacházet nejen vlastníci, ale i návštěvy, kterým je na chvilku, ale opravdu jen na chvilku, půjčí.

A pro ty z Vás, kteří nemají dost ještě jedno video ze země ŠIMIDO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…