Michal Stupavský: Měnová politika ECB zůstane velice uvolněná

13.03.2019 9:36

Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky přineslo několik důležitých novinek. Na prvním místě byla představena nová makroekonomická prognóza, čímž ECB aktualizovala svoji prognózu z prosince.

Michal Stupavský: Měnová politika ECB zůstane velice uvolněná
Foto: pixabay.com
Popisek: Ekonomika - ilustrační foto

Očekávané tempo růstu HDP eurozóny v letošním roce bylo výrazně sníženo z 1,7 % na pouhé 1,1 %. To plně odpovídá slabým makroekonomickým datům z poslední doby, jako jsou indexy nákupních manažerů PMI, průmyslová výroba, průmyslové objednávky či německý index Ifo. V roce 2020 a 2021 by měla ekonomika eurozóny přidat 1,6 % a 1,5 %. Zajímavé je, že i přes výrazné snížení odhadů růstu ECB vidí rizika i nadále ve směru dolů a nikoliv vyrovnaná. To evidentně akcentuje silně nejistou momentální situaci a rizika spojená s Brexitem, ekonomickým zpomalováním Číny a nejistým výsledkem obchodních vyjednávání mezi USA a Čínou.

Co se týče prognózy inflace, ta byla také výrazně korigována směrem dolů. Zatímco ještě v prosinci ECB očekávala letošní inflaci na úrovni 1,6 %, aktuální ji očekává na úrovni pouze 1,2 %. Inflační cíl – inflace mírně pod 2 % – se jí tak i nadále plnit dařit nebude.

Výrazná změna přišla ohledně výhledu na úrokové sazby. ECB již velmi dlouho komunikovala, že sazby bude držet na stávající nulové úrovni minimálně do letošního léta. Ve čtvrtek ovšem ECB přišla nově s tím, že se sazby nebudou měnit minimálně do konce letošního roku. Tímto ECB reaguje jednoznačně na slabší makroekonomický obrázek. Další novinou bylo ohlášení nových likviditních půjček pro banky, tzv. TLTRO (Targeted Longer-Term Refinancing Operations). Investoři s nimi do značné míry počítali. Budou probíhat na kvartální bázi od letošního září do března 2021 a s dvouletou lhůtou splatnosti. Tyto úvěry mají podpořit likviditu bankovního sektoru a zajistit hladké fungování transmisního mechanismu měnové politiky. Dále také bude platit, že ECB bude reinvestovat kapitál z maturujících dluhopisů, nakoupených v rámci programu kvantitativního uvolňování (QE) minimálně do té doby, než dojde k prvnímu zvýšení úrokových sazeb.

Celkově tak stále platí, že měnová politika ECB zůstane i nadále velice uvolněná. Zároveň můžeme již téměř s jistotou říci, že prezident ECB Mario Draghi, jemuž končí mandát v říjnu, se stane vůbec prvním prezidentem ECB v její historii, který za celý svůj mandát úrokové sazby ani jednou nezvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…