Milan Frydrych: Česká ekonomika na vrcholu růstu

16.02.2018 18:37

Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 o 0,5 % mezičtvrtletně, což je stejné tempo růstu jako v předchozím období. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 5,1 % z předchozího tempa 5,0 % dosaženého v třetím čtvrtletí tohoto roku. Medián trhu ukazoval na tempa růstu 0,7 % č/č a 5,3 % r/r, naše odhady byly o desetinu blíže realitě. Údaj ovšem není konečný, revize předběžného odhadu jsou častým jevem. Koruna na zveřejnění nijak nereagovala a drží se okolo EUR/CZK 25,35.

Milan Frydrych: Česká ekonomika na vrcholu růstu
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Struktura růstu české ekonomiky ještě není známá a bude zveřejněna začátkem března. Nicméně podle rychlého odhadu růst české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 byl podpořen jak zahraniční, tak domácí poptávkou. Dařilo se také průmyslu a službám. Velkou roli hrál extrémně utažený trh práce i velmi vysokého optimismu spotřebitelů i firem. Celkově v roce 2017 vzrostla česká ekonomika o 4,5 %, což je nejvíce od roku 2015, kdy byl růst významně hnán čerpáním dotací z EU fondů. Růst minulého roku je založen na širším základně.

V roce 2018 očekáváme, že oproti loňsku česká ekonomika zpomalí své tempo růstu, primárně kvůli vysoké srovnávací základně z minulého roku a další utahování měnové politiky. S tím souvisí i posilování české koruny, která stíží situaci exportérům a tedy zahraniční obchod přispěje menší měrou k růstu tuzemské ekonomiky.

Milan Frydrych
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…