Milan Knížák: Radek Wohlmuth by měl vrátit diplom

07.05.2018 9:06

Pár poznámek k textu Radka Wohlmutha z Aktuálně.cz ze dne 2.5.2018 "Recenze: Kniha představuje Milana Knížáka v jeho renesančním záběru, s typicky sebeadorujícími texty"

Milan Knížák: Radek Wohlmuth by měl vrátit diplom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Hned na začátku R. Wohlmuth uvádí, že jsem vydal knihu. Má autorská kniha by vypadala zcela jinak.

Byl jsem pozván čtyřmi krajskými galeriemi k vystavování a ty projevily přání vydat katalog.

Druh výstavy, čili zkrácenou retrospektivu, která by prezentovala i akce šedesátých let si galerie i kurátorka výstavy Dr. Rea Michalová, také vyžádaly.

Podoba výstavy se neřídila mým záměrem, ale dohodou galerií a kurátora.

Přiznávám, že tak hloupou kritiku jako je ta Wohlmuthova, jsem v životě nečetl a to jsem za totality četl pár pěkných hloupostí. Už na začátku zapletl do výstavy Václava Klause, který s ní opravdu nemá nic společného, dokonce jí ani neviděl a dodnes jsem mu nedal katalog.

Mně osobně výstavy příliš nelákají a v žádném případě už ne retrospektivní. Moje činnost je příliš široká a každá retrospektiva je nutně zkratkou, proto preferuji výstavy tematické, prezentující jen konkrétní část mé práce.

Text Radka Wohlmutha najdete ZDE.

R.W. mluví o katalogu jakoby ho neviděl, jakoby si pouze zjistil počet stran. Formát A4 byl záměrně zvolen, poněvadž kniha má vyvolat dojem alternativní publikace, který jsem celý život dělal a ty používaly formát A4, protože to byl standardní papír, který se dal získat.

Anglický překlad si vyžádali kurátor a editor.

R.W. mě vyčítá, že je tam málo textů autora, ale pokud znám katalogy výtvarníků, bývá tam autorských textů poskrovnu. Jsou ukazovány až tisíce výtvarných děl, což je pro mne i u dobrých umělců hrozná nuda. Můj katalog obsahuje, podle Wohlmuthova počítání 55 stran autorských textů, což je víc než čtvrtina publikace. R.W. rovněž dává najevo, že katalog bude „vzbuzovat respekt“ na pultech knihkupectví. Dál to nekomentuje, ale ze souvislosti je jasné, že je to výtka, kterou jsem však nepochopil.

Rovněž nerozumím poznámce o manifestech 1965-2017 ani zmínce o komiksové kresbě „fuck you“, která je ukázkou mých stránek z vystavovaných knih-objektů.

Celý text je špatně čitelný, považuji jeho autora za amatéra.

Na konci opět přichází přízrak Václava Klause s kterým, podle R.W., tvoříme démonické duo. Nevím co to má společného s výstavou a katalogem …

Radek Wohlmuth by měl vrátit diplom, poněvadž kunsthistorický esej to opravdu není. Není to ani novinový článek i ten musí mít určitou logiku.

Ať se mu to líbí či ne, „jsem nadaný a schopný i když už jsem starý“ a Wohlmuth „je nenadaný a neschopný i když ještě mladý“.

Milan Knížák

Zdroj: milanknizak.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…