Milan Rokytka: "Přicmrndávání" levice posiluje pravici!

06.10.2013 21:11

Uteče šance na změnu levicovým politikům opět "mezi prsty"?

Milan Rokytka: "Přicmrndávání" levice posiluje pravici!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Před časem vysokoškolský pedagog a čestný TOP komentátor Radim Valenčík napsal: "Programem KSČM jsem hodně zklamán. Je to program "přicmrndávání" v podmínkách, kdy se svět vyvíjí normálně, nejsou žádné závažné problémy, doba není ničím výjimečná, stačí setrvačné uvažování a drobné užitečné změny k tomu, aby se vše k dobrému vyřešilo. A to je program strany, která se odvolává na velké myslitele stojící u jejího zrodu, z nichž jeden je hodně vysoko na žebříčku světově uznávaných osobností (a rozhodně to byl velký myslitel)! (Vyjadřuji se hodně slušně – jak by se k tomuto programu asi vyjádřil K. Marx, pokud by měl tak ostré pero, jako když psal kritiku Gotthajského programu?!) Jedná se o nesourodý, vzájemně neprovázaný konglomerát návrhů či slibů, které jsou několika následujících typů: - Navrhuje se něco užitečného, ale neříká se jak to udělat, např.: "Dlouhodobou stabilizaci 1., státního důchodového pilíře". – Jak? K jakému pojetí 1. pilíře se KSČM přiklání?- Navrhuje se dílčí opatření, aniž by se systémově hovořilo o dalších závažnějších, které do dané oblasti patří, viz např.: "Vytváření takových podmínek pro Policii ČR, Hasičský záchranný sbor a celý Integrovaný záchranný systém, které povedou ke zvýšení jejich akceschopnosti." – To je snadné slíbit, ale co státní zastupitelství a soudy, pokud jde o oblasti "Poctivost se musí vyplácet?"- Navrhuje se to, co slibují vždy všichni, např.: "Podporu prorůstových, chytrých a inovativních investic a podporu exportu jako základu obnovy síly a konkurenceschopnosti naší ekonomiky."- Navrhuje se v dané oblasti nedělat nic, aniž by se reflektovaly problémy v dané oblasti navrhla cesta jejich realistického řešení, např:"Odmítnutí školného ve všech podobách při řádném průběhu studia." – Existuje problémy s klesající úrovní vzdělání? Jak je řešit?

Jak vnést do systému prostředky a zejména motivace?Zajímala by mě odpověď na otázku: Který z dílčích návrhů považuje KSČM za takový, že "zvoní"? Že je myšlen vážně? Že není jen "na okrasu"? Že skutečně něco řeší?Náš svět je ve zlomové situaci a psát nosný program bez pochopení toho, o co jde, dopadne tak, jak to dopadlo v případě KSČM. Očekával bych od této strany víc. Zvlášť v době, kdy záleží na souhře nejrůznějších subjektů (politických i nepolitických)."Lidé zodpovědní za programatiku "třešínkářů" nereagovali nijak pozitivně, Valenčík má nadále přístup do stranického tisku uzavřen a výsledky začínají být opravdu žalostné: Bývalý komunista, nyní miliardář přeskočil podle průzkumu TNS Aisa se svým ANO podnikatelským projektem v preferencích tradiční masovou stranu a "dýchá na záda" i té nejstarší.  Vzpamatuje se tzv. levice? Nebo bude nadále "přicmrndávat" až k dalšímu vítězství reintegrované pravicové koalice? Jak říkal Karel Schwarzenberg: Pochodujeme odděleně, ale bojujeme společně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…