Mirko Raduševič: Důsledek problémů s imigranty - čtyřmetrový plot, 175 km dlouhý

19.06.2015 9:48

Maďarsko chce plot vybudovat na své jižní hranici se Srbskem. Loňského roku Maďarsko registruje 43.tisíc ilegálních imigrantů, od začátku letošního roku je to 53 tisíc a do konce roku by jich mělo být sto tisíc. 95 procent utečenců přichází do Maďarska přes Srbsko.

Mirko Raduševič: Důsledek problémů s imigranty - čtyřmetrový plot, 175 km dlouhý
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Plot má být obdobou toho, který je postaven mezi USA a Mexikem, kde každá míle vyšla na milion dolarů. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó včera obhajoval plot tvrzením, že podobné ploty již v Evropě existují, a to na řecko-tureckých (fotografie nahoře) a bulharsko-tureckých hranicích (240 km), stejně tak kolem španělských měst v severní Africe. Rovněž uvedl, že Maďarsko je stejně postižené jako Řecko a Itálie tím, že cesty utečenců vedou přes Balkán, a proto je nutné tomuto problému věnovat stejnou pozornost na úrovni EU. Šéf kabinetu premiéra János Lázár tvrdí, že Maďarsko v počtu imigrantů na tisíc svých obyvatel zaujímá po Španělsku hned druhé místo. Kroky vlády podle něj nachází podporu u obyvatelstva a toto tvrzení opírá o obří průzkum veřejného mínění, když vláda rozeslala milion a půl dotazníků a jednoznačnou odpovědí respondentů bylo, že imigranti musí z Maďarska pryč.

Začátkem roku se zvýšil počet imigrantů z Kosova, kteří však byli převýšení vlnou uprchlíků z Afghánistánu, Iráku a Sýrie. Nejčastějším místem přechodu je Bački Vinograd v Srbsku a na maďarské straně Ásotthalon, což se nachází nejblíže oficiálnímu hraničnímu přechodu Horgoš. Právě starosta města Ásotthalon László Toroczkai přišel s myšlenkou plotu (dnes ale říká, že pouze plot není řešením). Předseda parlamentního klubu maďarské vládnoucí strany Fideszu Antal Rogan k tématu „plot“ uvedl: „Chceme uzákonit znemožnění vstupu do Maďarska osobám žádajícím o azyl a přitom přicházejících z bezpečných zemí. Jestliže tito lidé žijí v nebezpečí v Sýrii, je jim poskytnuto bezpečí již v Řecku nebo Srbsku, tak by zde měli zažádat o azyl.“ Fidesz požaduje urychlené schválení zákona v parlamentu, čímž by se prakticky uzavřela jižní hranice. Do týdne má maďarský ministr vnitra Sándor Pintér připravit vše potřebné. Pintér na adresu EU uvedl, že by Brusel měl dát volnou ruku všem ministrům vnitra k řešení lokálních problémů s migranty.

Rakousko, které pociťuje stejné problémy se zvýšením počtem utečenců, posílá tento týden na srbsko-maďarské hranice čtyřicet svých policistů.

Evropský komisař pro lidská práva Nils Muižnieks na twitteru uvedl: „Maďarský plán postavit plot je chorobným nápadem. Soustřeďme se na zajištění přístupu k získání azylu a nikoliv tomu bránit.“

Určitý materiál EU týkající se migrace a který navazuje na jednání ministrů zahraničí má být v Bruselu projednáván ve dnech 25. a 26. června. Připravuje jej evropský komisař pro vnitřní záležitosti a migraci Dimitris Avramopoulos a celkový koncept řešení problému – návrh smlouvy o migraci - má být vyhotovený do září tohoto roku.

Srbská reakce

Vše se odehrává ve chvíli, kdy má 1. července dojít k jednání vlád Maďarska a Srbska.

První slova srbského premiéra Vučiće, kterého zpráva zastihla v Norsku, byla, že si situaci, proč k ní bez konzultace náhle došlo, neumí vysvětlit a říká: „Jsem překvapený a šokován. Plán plotu projednáme s maďarskými kolegy (narážka na jednání 1.července). Stavění zdí není řešením. Srbsko není odpovědné za vzniklou situaci, vytvořenou utečenci, neboť jsme jen tranzitní zemí. Živíme tisíce imigrantů a chováme se k nim podle mezinárodního práva. Nechápu, co se děje a najednou stojíme za plotem. Budeme hledat způsob odpovědi a naše reakce bude důstojná a odpovědná. Nechceme se tím nikoho dotknout.“

Jiná je reakce Ištvana Pastora, předsedy Svazu Maďarů Vojvodiny, který měl pro MTI (Maďarská tisková kancelář) prohlásit, že zeď Srbsku pomůže. Myslí si, že utečenci, když zjistí, že tudy cesta do Evropy nevede, půjdou jinou cestou a vyhnou se Srbsku. Připustil, že se tímto stejně problém nevyřeší a že by již Srbsko mělo zareagovat na svých jižních hranicích. „V Srbsku se nachází desetitisíce imigrantů, kteří jsou zde ilegálně a ti by měli být vrácení, odkud přišli,“ říká Pastor.

Stejně Jožef Miskolci, místopředseda Křesťanského intelektuálního kruhu si myslí, že společnými silami maďarské a srbské policie lze invazi imigrantů zvládnout, jako se to podařilo s kosovskými utečenci. „Zeď je jedním ze způsobů zastavení příjímání utečenců a jejich volnému průchodu do Maďarska. Otázkou je, proč se nezesílí policejní kontrola na jihu Srbska. Na druhou stranu je vystaven těžké zkoušce náš humanismus,“ říká Jožef Miskolci.

Ze všeho vyplývá a podíváme-li se na mapu, že bude sklon k tomu, aby Srbsko řešilo problém na své jižní hranici s Makedonií. Ta bude reagovat obdobně a Evropa se obklopí dráty a umělými překážkami. Z toho pohledu je plot mezi Srbskem a Maďarskem nesmyslem a je dost možné, že k jeho stavbě ani nedojde a že se jen jedná o populistický krok Orbánovy vlády.

Vox populi

Hlas lidu má něco do sebe, abychom si představili reakci nikoliv jen oficiální. Zde je několik „perliček“ ze srbského webu deníku Politika:

„Příliv imigrantů nic nezastaví, neboť ti lidé jsou ochotní riskovat život, aby utekli válce a nezákonnostem ve vlastní zemi. Evropa svým způsobem přispěla k chaosu, který již několik let vládne v Iráku, Afghánistánu, Libyi, Sýrii, Somálsku… Evropané co zaseli, nyní sklízí.“

„Srbsko chce vstoupit do EU zabarikádované ostnatým drátem. Toho by se ani Milošević nenadál! Bravo euroentuziasté!“

„Jedná se o západní licoměrnost… plot je důkazem toho, že Východ nikdy nebude rovnocenný se Západem… Maďarsko jen provádí globalistický plán. Srbsko se má stát odpadištěm ´civilizované´ Evropy.“ „Co vymyslí s hranicí s Rumunskem. Ta je v EU a plot se zde stavět nesmí. Všichni utečenci se tudy pohrnou.“

„Maďaři jsou na plot zvyklí, měli jej i dříve, když se skrze něj dívali k nám.“

„Neměli bychom postavit plot na hranicích s Kosovem?“

„Plot, to je amatérské práce. Mělo by zde být minové pole, kanál s radioaktivní vodou a teprve pak dráty pod napětím.“

„Je to trest, že se nechceme bezpodmínečně přizpůsobit politice EU a USA. Když se nedaří ´demokraticky´použít síla, tak za trest jdeme do karantény.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

 

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.