Mirko Raduševič: Jak vidí výsledky našich voleb v zahraničí

22.10.2017 19:30

Neustále bombardování veřejnoprávními médii, co tvrdí o českých volbách americký deník The New York Times nám nedalo, než zavítat na různé stránky zahraničních médií.

Mirko Raduševič: Jak vidí výsledky našich voleb v zahraničí
Foto: pixabay.com
Popisek: Média - ilustrační foto

Skutečně deník The New York Times velmi zaujaly české volby a věnuje jim poměrně dlouhý článek představující hnutí ANO a postavu A. Babiše srovnávající s Trumpem (směs trochu nacionalistické proti-uprchlické tématiky s bojem proti domácí korupci). Noviny upozorňují na nespokojenost Čechů s Bruselem a dále si všímají úspěchu Okamury a jeho SPD, což podle nich zapadá do současné linie evropského trendu. Článek se to snaží vše shrnout jednou větou jednoho českého občana, že volby jsou pádem tradičních politických stran.

Washington Post má výhodu, že článek pro noviny napsala redaktorka Hospodářských novin, a proto je obsah názorově barevnější.Ale jako většina zahraničních médií si ani ona neodpouští přiblížit Babiše Američanům se srovnáním s Trumpem. Co se týče názoru vypomáhá si citováním svého kolegy Jana Macháčka, že ANO vynáší vzhůru zklamání Čechů s polistopadových přístupem politiků, jak se nedokázali vypřádat s „národními zločiny.“

Podíváme-li se do Evropy například na francouzský Le Monde setkáváme se spíše s deskriptivním článkem o našich volbách a jen s důrazem na ČSSD, na její porážku a vyzdvižení bázlivosti Bohuslava Sobotky, na kterém podle listu byla viditelná úzkost před novináři.

Britský The Guardian stejně jako Le Monde nepodává žádné pro nás zajímavé závěry z českých voleb, ale i on se věnuje pádu ČSSD. List poukázal na to, že volby byly vedeny v atmosféře zasahování Kremlu do české politiky a šířením dezinformací, což vedlo ČR k tomu, že jako první vytvořila jednotku v boji proti fake-news. Je podivné odkud přichází s tímto tvrzením. Vzápětí přichází s názory Jana Urbana z pražské New York univerzity, který mluví o souvislosti popularity Babiše a odpovědnosti establishmentu za oslabení demokracie při podpoře korupce. Urban to vysvětluje tak, že samotná ČSSD se stala hrozbou pro demokracii a nyní za to zaplatila. Dále uvádí známou frázi, že Babiš je produktem establishmentu a ODS. „S Bašem je spojováno mnoho divokých příběhů, ale byl bych stran toho klidný,“uzavírá pro Guardian Jan Urban.

Obrátíme-li se na Východ, zjistíme, že ruská média zůstávají stranou veškerého velkého pozorování českých voleb. Jen ztěžka hledáme články, které se jim věnují a pokud tak tomu je, jsou v popisu velice skromné a mají punc agenturního zpravodajství. Tomuto tónu odpovídá i známá agentura Sputnik (ZDE). Stejné se týká agentur Itartass, Rian (např. ZDE) nebo Interfax. Podíváme-li se přímo na stránky webů jednotlivých deníků i zde panuje nezájem o české volby. Pochopitelně, že jsme deníky procházeli v rychlosti jen namátkově, než jsme narazili na Kommersant, kde přece jen byl trochu rozbor, a to hnutí ANO nebo výroků Miloše Zemana ke Krymu. Mimo představení Andreje Babiše je zde zajímavá citace z názoru hnutí ANO: „Program ANO hovoří o přání ´vyvinout novou strategii pro vztahy s Ruskem za účelem posílení bezpečnostní architektury v Evropě a podpořit rozvoj těchto vztahů´".

Podíváme-li se na média bývalé Jugoslávie, je zajímavé, zatímco chorvatská média přechází s ledovým klidem české volby a podávají jen o nich agenturní zpravodajský referát, tak srbská média projevila daleko větší zájem. Zatímco nejčtenější Večernje novosti se věnovaly poměrně dost Babišovi a hnutí ANO, tak tradiční a jeden z nejstarších deníků Politika přetiskl zpravodajství agentury BETA, které poměrně solidně v krátkém článku rozebralo naše volby i se zdůvodněním proč ,co a jak. Dokonce si článek všímá i Zemanova vyjádření k obvinění Babiše, Faltýnka a srovnává to s obviněním Chiraca, Berlusconiho nebo Netanyahua. Server stanice B92 se věnuje podrobně Okamurovi se vševypovídajícím titulkem: „Vyzval občany, aby se s prasaty procházeli před mešitami – získal 10%“. (ZDE)

Snad nejzajímavější je komentář na bosenském serveru thebosniantimes.ba, který napsal známý kremlobijec žijící v USA a pracující zde v jednom thintanku Janucz Bugajski. Tento komentář byl psán před volbami a citujme z něj, co komentátor předvídal: „Výsledky českých parlamentních voleb by mohly znamenat dvojitý úder pro EU. S největší pravděpodobností bude nová česká vláda populistická, zastaví se proces demokratizace v zemi a bude zde větší riziko ruského vlivu k rozdrobení EU. Vládnoucí ČSSD byla v nepřetržitém konfliktu s proruským prezidentem Milošem Zemanem a populistickým hnutím ANO (akce nespokojených občanů), které vede bohatý český oligarcha Andrej Babiš. Hnutí ANO je otevřeně euroskeptické a je proti další evropské integraci. Rovněž je proti politice EU, jako jsou například protiruské sankce.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.