Mirko Raduševič: Ohlasy politiků na ztroskotání jednání ČSSD a ANO

07.04.2018 11:08

Do čtvrtka večer byla šance sestavit vládu, která by mohla získat důvěru Poslanecké sněmovny. Obě strany ANO i ČSSD se však nedohodly a došlo k ukončení jednání. Vše ztroskotalo na požadavku ČSSD obsadit svý zástupcem rezort ministerstva vnitra. ČSSD bude o dalším svém postupu jednat na svém sjezdu v Hradci Králové.

Mirko Raduševič: Ohlasy politiků na ztroskotání jednání ČSSD a ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Andrej Babiš (pro novinky.cz):
Sám tomu nerozumím. Od ČSSD jsme celé jednání neslyšeli nic jiného, než že pan Hamáček má vést resort vnitra. Přitom se vždy profiloval jako odborník na obranu nebo na zahraničí, když byl předsedou Sněmovny a často cestoval. Celé jednání bylo o tom, že chceme vnitro pro Hamáčka. Jiná nabídka nepadla… o trestním stíhání nebyla vůbec řeč, o tom pan Hamáček mluvil až před novináři na tiskovce. Snažil se být nad věcí, tak jsem řekl – dobře, kauza je u státního zástupce a resort spravedlnosti je nad státními zástupci, tak si jej vezměte, pokud máte pocit, že by ministr spravedlnosti mohl mít nějaký vliv na trestní stíhání. Logika je scestná, kdyby to tak bylo, tak asi bych byl těžko stíhán… Od soc. dem. jsme ale slyšeli jen to, že chtějí Hamáčka na vnitro a pokud nám ho nedáte, tak nechceme nic. Dostali by tedy pět resortů, a ještě dva silové – spravedlnost a zahraničí. Tu obsesi vnitrem nechápu

Jan Hamáček – FB:
Tak Hamáček chtěl vnitro, takže vláda nebude... Vysvětlení Andreje Babiše, proč jednání mezi ČSSD a hnutím ANO po třech týdnech zkrachovala, je naprostý nesmysl. Pravda je taková, že Andrej Babiš ani po pěti měsících od vítězství ve volbách nedokázal sestavit vládu s většinou ve Sněmovně.
Místo uznání vlastní chyby znovu vidíme marketingovou strategii hnutí ANO v praxi: Máme problém, tak ho odcloníme tím, že vymyslíme jednu očerňující větu a budeme ji pořád dokola opakovat. A ono se snad při tom zapomene na jádro pudla, na podstatu celého problému. Na to ale odmítám přistoupit.
Zaprvé, tato jednání o vládě nezkrachovala kvůli nějakým personálním požadavkům ze strany ČSSD. A už vůbec ne kvůli mým osobním ambicím. Jediné, s čím jsem do jednání s hnutím ANO šel, byla vůle sestavit fungující vládu s důvěrou…
Otázka nezní, proč ČSSD lpěla na ministerstvu vnitra. Politici, novináři i občané by se místo toho měli ptát, proč Andrej Babiš na ministerstvu vnitra trvá tak urputně, že je kvůli tomu ochotný riskovat i budoucnost naší země? Více ZDE

Jiří Zimola FB:
Hnutí ANO jsme nabídli s @jhamacek hned několik možných variant společného vládnutí řešící vážný problém trestně stíhaného premiéra. Ani jedna nebyla reflektována. Žádná sebelákavější nabídka počtu ministerstev tohle nespraví. Nemá smysl dál jednat.
Doporučoval bych Andreji Babišovi, aby si uvědomil, že ČSSD není jen Hamáček se Zimolou, ale dalších osmnáct tisíc lidí, které si nemůže dovolit urážet.

Petr Fiala: Komentář k ukončení vyjednávání ANO a ČSSD o nové vládě - FB:
Při druhém pokusu se nejprve dlouho nedělo zase nic a nyní jeho jednání s ČSSD po pár týdnech zkrachovala. Předseda ANO zavedl Českou republiku do politické krize. Buďto není skutečně schopen sestavit vládu podle pravidel parlamentní demokracie, nebo - a to je pravděpodobnější - vodí za nos veřejnost i prezidenta republiky, protože mu o žádnou jinou než jeho jednobarevnou vládu ani nejde.

Tomio Okamura:
„Jednání ČSSD a ANO zkrachovalo, a je to proto, že ČSSD jedná hlavně o korytech pro pana Zaorálka, Chovance, Hamáčka a paní Valachovou. Takové jednání nehájí zájmy lidí v České republice, ale hájí zájmy korytářů a mafie v ČSSD.“ Více ZDE

Pavel Bělobrádek - Twitter:
Jde o neochotu hnutí ANO dohodnout se, udělat kompromis. Je to manažerské selhání premiéra v demisi. Výsledek=pul roku bez vlády s důvěrou… Důsledek taktiky "berte, nebo nechte být" , "strategie zdechlého psa na stole"(častá u D. Trumpa), zvyku válcovat a nepřátelských převzetí.
Dále na fb:
Jde o neochotu ANO dohodnout se, udělat kompromis, podniknout nějaké konstruktivní kroky. Hodnotím to také jako manažerské selhání premiéra v demisi. Jeho taktika "berte, jak říkáme, anebo nic" i jeho neschopnost sebereflexe má za důsledek půlrok bez vlády s důvěrou. Předčasné volby jsou pro mě až poslední možností, nevidím k nim důvod. Lidovci jsou na ně však připraveni. Zatím ale nebyly vyčerpány všechny možnosti k sestavení vlády. My od voleb deklarujeme, že paleta řešení je široká - nikoli pouze premiér Babiš, anebo předčasné volby.

Vojtěch Filip pro ČT:
ČSSD možná měla příliš veliké požadavky. Považuje také za chybu, že se komunisté jako třetí strana společných jednání neúčastnili a situaci tak nemohli pomoci vyřešit… některá ministerstva mohli obsadit odborníci. Komunisté nyní v jednáních o vládě počkají na kroky ANO. Filip se chce sejít i s prezidentem Milošem Zemanem.

Josef Skála:
„Krok ČSSD vnesl do všeho zásadní změnu. My si myslíme, že teď je řada na panu prezidentovi, co bude dál a vyčkáme na jeho stanovisko. Za sebe mohu říci, že prostor bez toho, aby se konaly předčasné volby nebyl vyčerpán. Stále se rýsují určité varianty. O koalici bych nemluvil, ale hře je stále SPD, umím si představit, že by byla v podobné situaci jako my, tzn. že bychom umožnili vznik vlády, aby prošla většinovému hlasování ve Sněmovně. Teď je ale řada na panu prezidentovi, aby rozhodl, co bude dál.“

Jiří Pospíšil - Twitter:
Andrej Babiš očividně preferuje už jen dvě možnosti: předčasné volby nebo vládní spolupráci s extremisty v podobě komunistů a T. Okamury. Konec vyjednávání ANO a ČSSD je v tomto okamžiku definitivní. Vše padlo na jediném křesle - ministru vnitra. O program šlo očividně až na posledním místě.
FB: Myslím, že včerejšek potvrzuje, že Andrej Babiš se na vládě opravdu nechtěl domluvit. Vyhrál volby a tím pádem má také jedinou a největší odpovědnost za sestavení většinové vlády, která by měla v České republice důvěru. Pokud se včera zadrhli na jednom postu a otázka jednoho postu povede zemi do nestability, tak je to od Andreje Babiše, jako vítěze voleb, neodpovědné a tak trochu i od ČSSD. Na druhou stranu si myslím, že pokud zde vzniká vláda, kde je trestně stíhaný premiér, tak mi připadá logické, že křeslo ministra vnitra by neměla mít tato vládní strana, to znamená hnutí ANO. Ministrem vnitra by měl být někdo jiný

Petr Gazdík - Twitter:
Chápu, že když je trestně stíhaný premiér, tak ministerstvo vnitra pro ČSSD, aby do práce policie nemohl nikdo zasahovat. Podle mě je tak viníkem krachu jednání hnutí ANO. Bezmála půl roku po volbách nedokázal vítěz voleb postavit stabilní vládu - jen díky neústupnosti.

Jan Farský - Twitter:
Trestně stíhanému premiérovi s minulostí agenta StB přijde nepřijatelné, že by neměl plnou kontrolu nad ministerstvem vnitra. Vcelku to chápu. Jen je to dost děsivé.

Komentář
Radim Valenčík: ČSSD utekla z Babišovy druhé vlády. Proč?

Budou existovat různé spekulace. Jedna z nich – ČSSD chce donutit Zemana, aby pověřil sestavením vlády někoho jiného než Babiše. Ale koho? Babiš ztratil svoji cenu v kauze SKRIPAL. Už nebude mít podporu veřejnosti.

Vypadá to spíš na nové volby.

V nich se tentokrát kůže Babiše dělit bude.

Tradiční strany ovšem zase přijdou zkrátka.

Z hlediska Babiše i ČSSD je to velmi rizikové, protože kauza SKRIPAL o sobě dá vědět mnohem víc, než se nyní domnívají:

Ještě jinak. V základech jakékoli úspěšné politiky nemůže být zřetelný logický rozpor. A ten si Babiš vyrobil: Nelze současně tvrdit – kauza BABIŠ (Čapí hnízdo) byla vykonstruovaná, tak funguje současný svět, kauza SKRIPAL (novičok) nebyla vykonstruovaná, takovou konstrukce v našem světě není možná.

Nedovedu si představit, jak může tento problém řešit. A s kým...

A patrně významnou roli sehrála ještě jedna věc. Vedení KSČM seriózně zvážilo výzvu skupiny osobností, které požadují, aby po selhání Babiše v kauze SKRIPAL nepodpořili Babišovu vládu. ČSSD si uvědomilo, že vláda tak jak tak neprojde a vyskočili z pasti.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…