Mirko Raduševič: Trump oficiálně prezidentem. „Selhala“ tzv. záchranná brzda - volitelé

20.12.2016 21:40

„Ve Spojených státech přepočítávali hlasy,“ řekla mi žena. „To ví každý.“ Chvíli jsem mlčel. „A jak to vlastně dopadlo? Už je konec?“

Mirko Raduševič: Trump oficiálně prezidentem. „Selhala“ tzv. záchranná brzda - volitelé
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Takto začíná svůj literárně pojatý příběh nad zprávami médií blogger Ivo Fencl. Zabývá se obvykle výhradně literaturou. Jak je vidět, americké volby nechají málokoho klidným, natož přímo v zemi, které se to týká.

V dialogu by však měl muž upozornit ženu, že v amerických volbách nezáleží na získání většího počtu hlasů v určitých státech. Nejde o přímé volby. Takzvaní volitelé, kteří včera hlasovali, zajišťují, že i menší a méně hustě osídlené státy mají při volbě prezidenta svůj hlas – vice ZDE. Jde o aristotelovské pojetí možné co nejideálnější společnosti, kdy je kombinována demokracie (přímá volba) s aristokracií (volitelé).

Včera 538 volitelů rozhodovalo o prezidentovi USA. Stěžovali si, že po celou dobu od skončení voleb dostávali řadu výhrůžných vzkazů ať písemných nebo telefonických. Mluvili dokonce o vyhrožování smrtí. Proto byly ve jednotlivých státních parlamentech pod přísnou kontrolou – téměř se cítili jako ve vězení. Píše o tom například pro deník Washington Times republikánský volitel Alex Kim: „Republikánští volitelé byli zaplaveni e-maily a telefonáty od lidí, kteří po nich požadovali, aby zvážili své hlasy pro pana Trumpa a místo něj hlasovali pro demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.“ Právě Kim mluví o tom, že některým bylo vyhrožováno smrtí. Stejně o vyhrožování mluvil další republikánský volitel z Michagenu Michael Baneriana, který citoval jeden mail: „Jseš hnusnej fanatik a doufám, že chcípneš!“ K tomu dodává další republikánský volitel ze stejného města Jim Rhoades: „Nikdy jsem nevěřil, že by lidé dokázali toto napsat, být vulgární a sprostí… to je až příliš.“

Ofenziva demokratů

Ze všeho, zejména viditelně v médiích, je patrný útok demokratů, kteří se ještě na poslední chvíli snažili zabránit všemi možnými prostředky nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu. Do tohoto arzenálu zbraní patřilo i napadání volitelů v médiích nebo ofenzíva proti jejich zásadní roli ve volbách. Přišli také s návrhem odložení volby, až po vyšetření údajného zapojení Ruska do amerických voleb. Například byl zaznamenán nátlak na dva volitele, aby vzhledem k možným ruským hackerským útokům zvážili, jak budou hlasovat. Na včerejšek se také důkladně připravovaly různé aktivistické skupiny, které se vydaly demonstrovat před parlamenty, kde se shromáždili volitelé v jednotlivých státech k volbám. K nátlaku na volitele snad nejvíce napomohlo zveřejnění osobních kontaktů volitelů, což ve skutečnosti jen podnítilo masivní e-mailovou kampaň.

V nátlaku nesměli pochopitelně chybět ani umělci a příkladem je herec Martin Sheen (hraje postavu prezidenta v politickém dramatu TV NBC The West Wing), který vyzval kansaského volitele, aby se obrátil k Trumpovi zády a volil Hillary. Na kanále youtube je šířeno jeho video s touto výzvou. Herec Sheen na videu například říká. „Naši zakladatelé systému volitelů jej zakládali, aby chránil Američany před nebezpečím demagogie. Především tak, aby bylo zajištěno, že se prezidentem stane někdo, kdo má významné postavení a nezbytnou kvalifikací.“ Se Sheenem se snažili ovlivnit volitele dalších sedmnáct celebrit - mezi nimi např. Debra Messingová, Richard Schiff, Bob Odenkirk, BD Wong, Noah Wyle. Video mělo působit na city, hudbou podbarvená slova: „We stand with your!“ Nebo „Měníme směr dějin - We change the course of history“. Vše pronášené s velice vážnou tváří a herec Sheen vše zakončuje slovy: „Je to služba americkému lidu“.

Aktivisté z Unite for America

Za videem stojí aktivisté z Unite for America, kteří v sobotu začali rozesílat výzvu videa různým volitelům. O sobě píší, že jsou „aktivistické hnutí znepokojených občanů a dobrovolníků, kteří se spojili proti bezprecedentní hrozbě nekvalifikovaného kandidáta.“ Tak se také mohlo stát, že záplavě emailů neunikla republikánská volitelka Ashley McMillanová Hutchinsonová a v deníku Wall Street Journal si stěžuje, že dostávala za hodinu až 500 emailů. Mimo jiné také o ní herec Sheen ve videu mluví, aniž by věděl, o koho jde, když si ji spletl s mužem, což mnohé pobavilo.

Aktivisté Unite for America však tvrdí, že nechtěli svým videem podpořit Hillary Clintonovou, ale že jde o boj, jen aby nebyl Donald Trump, ale třeba někdo jiný.

Podle serveru Politicose jednalo o bezprecedentní útok na celkem 306 republikánských volitelů, kteří odolávali tlaku ze všech možných stran. Citován je republikánský volitele Jim Rhoades, který mluví o tom, že denně dostává až tisíce mailů proti Trumpovi.

Politico: Za vše mohou divoké primárky a pochybnosti

To bylo již pro některé přespříliš a vše došlo až tak daleko, že například státní tajemník úřadu pro vnitřní záležitosti státu Idaho Lawerence Denney (republikán) musel vydat výzvu k volitelům o tom, aby se nenechali urážkami a nátlakem ovlivnit. K výzvě dodal poznámku: „Volitelé dobrovolně prezentují náš stát a jejich politickou stranu v procesu, který sahá až ke vzniku USA… V případě, kdy výsledek prezidentských voleb se neshoduje s představami jiné strany, budou tito volitelé i nadále pobírat naši stejnou úctu. Nezaslouží si, aby byli kýmkoli obtěžovaní jen proto, že někdo nesouhlasí s výsledkem voleb.“

Již zmíněný republikánský volitel Alex Kim vzkázal k demokratickým příznivcům a voličům: „Přestože mne voliči Hillary Clintonové žádají, abych hlasoval pro ni, tak to neučiním. Odmítám principy demokratické strany a navíc nechci mít nic společného s jejich kandidátkou.“

Nedá se říci, celá tato kampaň byla bezúspěšná. Server Politico píše o tom, že došlo k značnému znervóznění republikánů. „Je zde určitá pochybnost vyvolaná masou pokynů ze samotné strany,“ říká republikánský volitel Alex Kim. Server Politico toto připisuje divoké volební kampani v primárkách, která nese zodpovědnost až za fanatický lobbing. „Existují desítky volitelů, kteří chovají nepřátelství k Trumpovi nebo Clintonové. K tomu se dospělo po stranických primárkách, kdy vznikaly velké pochybnosti nad stranickými nominacemi obou kandidátů,“ hodnotí situaci americký server. Příkladem republikánského volitele, který se staví proti Trumpovi je Chris Supron z Texasu, který veřejně a ostentativně prohlásil v deníku The New York Times, že Trumpa volit nebude. Na jeho hlavu se okamžitě snesla kritika, že neumí držet stranickou linii. V novinách uvedl jako důvod: „Před patnácti lety jsem jako hasič, byl součástí záchranné akce po útocích 11. září proti našemu národu. Může se zdát, že útok a letošní volby se spolu nesouvisí, ale pro mě jde o vztah, který se každým dnem stává jasnější. George W. Bush byl nedokonalý, ale dokázal nás tehdy vést… Amerika byla tehdy velký národ a tenkrát se stalo naposledy, kdy se národ sjednotil. Při pohledu na Trumpu vidím, že se nedaří sjednocovat USA a naopak Trump vráží mezi nás klín.“ Došlo však k tomu, že jeho bývalý kolega hasič uvedl pro texaskou televizi, že Supronova historka z jedenáctého září se nestala a obvinil volitele z „krádeže hrdinství“.

Britský Independent (ZDE) přišel s tím, že bylo 30 republikánských volitelů ochotných hlasovat proti Trumpovi. Server podává informaci o možné právní pomoci, aby mohli hlasovat podle svého svědomí. Většina amerických států zavazuje své volitele, že musí hlasovat podle vůle lidu. Lze údajně vytvořit precedens, že „mohou vykonávat své nezávislé a nestranné rozhodování koho volit.“ To tvrdí profesor práva Larry Lessig z Harwardu, který argumentuje tím, že otcové zakladatelé nevytvářeli systém volitelů jako jakési kolečko v mechanismu, ale „jako záchrannou brzdu pro volby prezidenta.“ Pravdou je, že problém by následně řešil Nejvyšší soud. Ten ještě v historii neřešil problém, že by některý z volitelů volil proti vůli lidu. Tato záležitost je podrobně popsána ZDE.

Vše shora popsané se odehrávalo ještě jen pár dní a hodin před pondělkem 19.prosince, kdy došlo k hlasování amerických volitelů. Zatím šlo o nejdivočejší americké volby v historii.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…