Mirko Raduševič: USA, Francie a Velká Británie zaútočily na Sýrii. T. Pojar - útok byl symbolický

16.04.2018 12:42

Z pátku na sobotu s největší pravděpodobností z flotily ve Středozemním moři a pomocí letadel, která nepronikla do syrského vzdušného prostoru, byl proveden na příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa útok na syrská zařízení, kde se údajně mají vyrábět a skladovat chemické zbraně.

Mirko Raduševič: USA, Francie a Velká Británie zaútočily na Sýrii. T. Pojar - útok byl symbolický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Cílem byla východní část Damašku a rovněž objekty poblíž města Homs. Syrská strana uvedla, že část vypálených amerických raket byla protivzdušnou obranou jižně od Damašku zničena. Rusko nebylo podle šéfa amerického sboru náčelníků štábů Josepha Dunforda předem informováno o cílech útoků. V tomto je rozpor, neboť podle francouzského ministra vnitra Le Driana, Rusko bylo o raketovém útoku USA, Francie a Velké Británie předem informováno. Také se v tom smyslu vyjádřila ministryně obrany Florence Parlyová: „Nehledáme konfrontaci a odmítáme logiku eskalace, proto jsme spolu s našimi spojenci zajistili, aby Rusové dostali varování předem.“
Podle posledních zpráv byla zasažena výzkumná centra a skladovací prostory. Údajně již dříve na tato centra útočil Izrael, který také zřejmě poskytl určité informace k útoku, ale přímo se akce nezúčastnil.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS sdělilo, že „vojenské letiště Dumeir ve východní části Damašku bylo napadeno 12 raketami, které byly sestřeleny s použitím starých sovětských protiletadlových raketových systém. Na obraně se podílely syrské protiletadlové rakety S-125, S-200, Buk a Kvadrat, které byly vyroben před více než třiceti lety v SSSR.“

Syrská agentura SANA oznámila, že útok tří velmocí nedosáhl zcela svého cíle. V prohlášení je uvedeno: „Bratři - spoluobčané, nevěřte nepřátelské televizní kanálům, které úmyslně zveličují rozsah raketového útoku.“ Vládní syrská televize odmítla fámu, že „Damašek je údajně hlídaný tanky". Ve zprávě ze západní části hlavního města se uvádí: „Město žije normálním životem a v ulicích od rána je normálním provoz.“ Syrská strana také potvrdila, že došlo pouze k materiálním škodám.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharová ve svém prohlášení uvedla, že odpovědnost za útok mají západní sdělovací prostředky se svojí kampaní a dodala: „Bílý dům uvedl, že věří, že v Damašku došlo k chemickému útoku, což se opírá o zprávy z médií, na jejich článcích, videích a fotografiích z důvěryhodných zdrojů."

Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Miloše Zemana na svém twitteru napsal: „Vojenské řešení je vždy až to poslední.“

Ministryně obrany Karla Šlechtová svolala na dnes dopoledne užší obrannou radu, aby jednala o možném nebezpečí vyplývajícím pro ČR.

Bezpečnostní expert a bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar označil v ranním vysílání ČRo útoky jen za symbolické, už s ohledem na dobu útoku z pátku na sobotu. Podle něj další eskalace se neodehraje a vše se odehraje již pouze ve slovní přestřelce.

Lze uvažovat, že USA chtěly útokem světu dokázat, že ve své globální politice nadále hrají hlavní roli a že toto je svým způsobem také hrozba Severní Koreji.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty