Miroslav Josef Bezecný: Jede pražský primátor na Ukrajinu dojednat vrácení okupovaných území?

16.02.2022 13:44 | Komentář

Můžeme očekávat, že primátor Hřib uspořádá po návratu z Ukrajiny, za účasti ministra zahraničních věcí Lipavského, tiskovou konferenci? Téma? Podařilo se jim dohodnout termín, do kdy vrátí Ukrajina okupovaná území? Teď nemám na mysli okupaci v šedesátém osmém, ale okupaci v roce 1945, kdy Ukrajina, pod patronací a záštitou Ruska, okupovala část výsostného území Československé republiky - Podkarpatskou Rus.

Miroslav Josef Bezecný: Jede pražský primátor na Ukrajinu dojednat vrácení okupovaných území?
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Zdeněk Hřib

Ukrajina může namítnout, že to bylo přání obyvatel tohoto území. To ale není pravda. Bylo to zmanipulované. A kdo nesouhlasil, byl odvlečen do Gulagu. Pokud chce tedy Ukrajina argumentovat právem na sebeurčení obyvatel určitých oblastí, proč potom nepředá dobrovolně území, obývaná Rusy? To je přece to samé. A tak se naskýtá otázka, zda opravdu primátor i ministr jeli na Ukrajinu sjednat podmínky a termín, do kdy Ukrajina vrátí okupovaná území Česku a Slovensku. Jsme tím povinování zakladateli naší republiky tatíčkovi Masarykovi. Samozřejmostí je i náhrada škody za skoro osmdesátiletou okupaci. A omluva za agresi. Také si musíme uvědomit, že Česká republika i Slovensko jsou součástí Evropské unie. To ale znamená, že Ukrajina nezákonně okupuje území Evropské unie. Pokud tedy nedojde k dohodě o vrácení Podkarpatské Rusi, je povinností Evropské unie uvalit na Ukrajinu tvrdé sankce. A ne ji naopak ještě vyzbrojovat! Má EU a NATO záruky, že se Ukrajina, stejně jako v minulosti, nespojí znovu s Ruskem a nebude naopak okupovat další území střední Evropy? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…