Miroslav Kulhavý: Lhaní do kapsy o islámu nám nepomůže

25.11.2017 12:12

K čemu je nám plno vzdělanců z humanitních oborů, když neumí (nebo záměrně nechtějí) pojmenovat principiální a tak triviální základní rozpor mezi demokracií a různě silnou teokratickou diktaturou? Nechci křivdit jedincům, kteří se sice ozvali, ale byli jinými vzdělanci upozaděni; o médiích ani nemluvě!

Miroslav Kulhavý: Lhaní do kapsy o islámu nám nepomůže
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Jen za posledních 10 let by vysokoškolští absolventi z humanitních oborů a zvláště z FFUK zaplnili kdejaké náměstí. Zcela jistě se při studiu probíraly principy demokracie včetně historického vývoje. Tedy když vím, že stát stojící na demokratických principech, je jako jezero, coby zdroj pitné vody, kde je nutné kontrolovat přítoky, aby svůj účel neztratilo. Pak je mně zřejmé, že každý přítok znečistěný hnojivy nebo močůvkou je nutno eliminovat, tedy intenzivně čistit a je-li to nezbytné, odklonit přítok jinam.

Dle obdobných vyhodnocujících prvků lze popsat v hrubých rysech základy demokracie a nebo další jiné systémy vytvořené pro řízení společnosti a i to, co do nich nepatří. Na základě těchto schopností a poznatků lze rovněž dedukovat chování jedince, je-li v průběhu života přemístěn z jednoho systému do jiného. Jednoduchý příklad: otrok, nevolník, člověk bez základních lidských práv, je-li mu dána svoboda a rovná práva, tedy vstoupí-li do demokratické společnosti, velmi rád se přizpůsobí daným pravidlům a zvyklostem. Jiný, který je vychován v teokratické diktatuře, kde je stanoven smysl a cíl veškerého lidského snažení včetně denního režimu a včetně neustálého usilování o tu "správnou" podobu společnosti, a který hlavně VĚŘÍ, že je to jediný způsob existence člověka na Zemi před posledním soudem, je-li přemístěn kamkoli, svůj postoj ke světu nezmění, jen upraví své chování do mezí možného.

Různých diktatur bylo a je ve světě dosti; aktuálním a křiklavým příkladem je KLDR, ve které jsou řadoví občané k politování, ale její jaderný program ohrožuje nejen sousední země a proto se musí celý svět o tuto diktaturu intenzivně zajímat.

Žije-li však v diktatuře 1,7 miliardy lidí, je to problém mnohem širší, kde jaderné zbraně jsou rovněž ve hře. Proto by se měl svět a zvláště Evropa a tuto diktaturu zajímat ještě ve větší míře, než je tomu u KLDR. Tím diktátorem je už 1400 let Alláh, který ústy Mohameda dal diktatuře formu a cíle. Součástí problému je neměnnost diktátorských pokynů, dle kterých se mají poddaní řídit. Najdeme v nich téměř vše, ale přesto se nedá mluvit o vyváženosti. Ty agresivní prvky, působící vně komunity, nejde žádným pokynem eliminovat; zvláště, když cílem je podřídit pod diktátorskou taktovku celý svět.

Všechny omluvné řeči, že islám je jen pouhé jedno z mnoha náboženství, vezmou za své, když necháme stranou sluníčkové bláboly pražské kavárny a dáme na stůl závazné islámské texty a porovnáme je s demokratickými principy a z nich odvozené zákony. A právě zde je prostor pro humanitní vzdělance, kteří se však takovému stolu vyhýbají jako čert kříži.

Tedy jaká je skutečnost? Současný stav v ČR? Drtivá většina těch, kteří by měli vědět, co na tom stole je, stojí za uměle vytvořenou barikádou z humanitárních a humanitních klišé a svou neschopností hraničící s hloupostí umetají cestičku diktatuře, která dlouhodobě násilně ohrožuje evropský prostor a dnes,  bez odporu garantů společenského směřování,  prostřednictvím svých nositelů zalézá hlouběji a hlouběji do demokratického nitra Evropy, až k jejím základům, na nichž už desítky let mírová Evropa stojí. K čemu jsou takoví "vzdělanci", kteří neumí vyhodnotit varovnou historii a mezi islámskou ideologií a demokratickými principy najít jasný rozpor a toto zjištění postoupit politikům. Nikdo po nich nechce finální řešení; stačí jen otevřeně zdůvodnit, proč nemohou tyto dvě ideologie existovat pod jednou střechou, aniž by na sebe neustále nenarážely; už dnes z těchto nárazů teče krev.

Jen naprostý diletant, a tak se naši mnozí vzdělanci jeví, si může myslet, že je možná integrace jedince, tak jak o tom výše byla řeč, do naprosto odlišného systému. Na vině, pokud zde nejsou cíleně, nejsou příchozí muslimové, ale ti, kteří se je snaží nacpat do klece s konzumním přebytkem a na chvíli jim zacpat ústa. Jen naprostý diletant nevidí, že klec je děravá a přišedším nezbývá než být špatným muslimem (hodnocen hloupými vzdělanci jako umírněný) a nebo v duchu možného se sdružovat (no go-zones to dosvědčují) a být pátou kolonou na čekané. Jeden Hatem Berrezouga, byť je to statečný muž, tento vývoj a smýšlení stávajících sunitských muslimů nezmění.

Jen naprostý diletant si může myslet, že při významném posílení muslimské komunity nedojde k oklešťování demokratických principů a samozřejmě i evropských zvyklostí. Nestavím se do pozice proroka, ale jsem přesvědčen, že všichni z dnešní majority nebudou poslušné ovce a že poteče hodně krve na obou stranách, ale hlavně zbytečně. Už dnes, bez ohledu na hloupost hraničící s vlastizradou některých našich vzdělanců a evropských elit, roste nespokojenost občanů s tímto vývojem. 

Jednou z cest, málo vážení někteří vzdělanci, jak prohlédnout, by mohla být inventura tak od 50. - 60. let minulého stol., co všechno se v Evropě ve prospěch muslimů již změnilo. Nádavkem by mohl být soupis aktuálních dalších požadavků; jako např. prohlásit Oslo za muslimské město, muslimské svátky vyhlásit za státní, upravit mnohé při ramadánu, včetně prac. doby a pod. Vlastní rukou sebrané údaje vás mohou uvést do reality dneška a blízké budoucnosti.

Základem řešení však je kulatý stůl s příslušnými dokumenty; zjištěný a specifikovaný rozpor by měl být pro politiky inspirující a závazný. U stolu by neměli chybět místní muslimové; m.j. ovšem s výčtem svých aktivit a postojů za posledních cca 10 let. Chci věřit, že nová vláda, na rozdíl od té, při evropské zdi neslušně se chovající Sobotkově staré, bude zásadnímu řešení nakloněna a že rovněž její snahou bude změnit postoj k muslimské otázce i ve vedení EU. Bez těchto změn, když vynechám jiné důvody, je EU mrtvá!

Miroslav Kulhavý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…