Miroslav Macek: Dodnes jsem netušil, že strana umí psát

15.03.2019 13:40

Páteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Dodnes jsem netušil, že strana umí psát
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

Poslanecký klub ODS se distancuje od slov Václava Klause ml., v nichž přirovnal počínání Poslanecké sněmovny k židovskému výboru. Považuje takováto slova za nepřijatelná a omlouvá se za ně. Vyzývá Václava Klause ml. k odchodu z Poslaneckého klubu ODS. Konstatuje, že Václav Klaus ml. svým jednáním dlouhodobě poškozuje ODS,“ napsala strana v prohlášení.

Tolik zpráva.

Dodnes jsem netušil, že strana umí psát, je tedy více než pravděpodobné, že někdo konkrétní toto prohlášení zformuloval a navrhl a někdo konkrétní pro ně musel zvednout ruku. A velmi by mne zajímalo, coby jednoho z otců – zakladatelů, kdo to byl, abych jednoho každého z nich mohl osobně upozornit, že by si měl znovu přečíst Stanovy, a to zvláště Hlavní cíle a úkoly, které jsem měl tu čest před téměř třiceti lety napsat. A pak se podle nich začít chovat!

Vzpamatujte se, dokud je čas, pokud Vám ovšem nejde jen o to mít svých deset dvanáct procent a rochnit si za potlesku levicových pisálků v opozici!

A mimochodem, pokud si přečtete slavnou novelu Jacoba Pressera Noc girondistů, zjistíte, že ten jeho příměr seděl!

***

Podle bývalého prezidenta Václava Klause musí vzniknout nová pravicová strana. Vedení ODS a její poslanci podle něj směřují k politické bezvýznamnosti.

Na to reagoval předseda ODS Petr Fiala následujícími slovy:
Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedení ODS, ale bohužel Václav Klaus. ODS byla založena jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním. Tak jsem ODS vždy vnímal a na tuto tradici navazuji.

Coby jeden z otců – zakladatelů ODS musím Petra Fialu opravit:
Ve 2. článku stanov ODS – Hlavní cíle a úkoly strany, se v bodu 1 c. jasně říká „být stranou navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratické tradice první republiky a na zkušenosti současných západních demokracií.“

Jak vidíte, o „jasném prozápadním směrování“ v nich není ani slovo, neboť by šlo o termín zcela neuchopitelný – Západ totiž nebyl a není jen plný konzervativců a liberálů starého ražení, ale též socialistů všeho možného druhu, Zelených s různou mírou agresivity i mentálních komunistů různých názvů, proto ta slova o zkušenostech západních demokracií – jezdili jsme tehdy za Margaret Thatcherovou a dalšími právě za zkušenostmi ze soubojů s tamní levicí.

Připadá snad Petru Fialovi dnešní eurounijní politika navázaná na tradice evropské křesťanské civilizace? To snad nemůže myslet ani v žertu.

Na tradici ODS tedy rozhodně nenavazuje, ale jasně ji směruje do zelených socialistických eurounijních vod.

***

V obhajovném projevu pana Faltýnka v poslanecké sněmovně mně přišla nejhroznější jeho slova „mýto vždy bylo politickou záležitostí“.

***

Prezident Zeman daroval barrandovskému Soukupovi k narozeninám hodinky za našich 39.900.- Kč. Miloši, Miloši, to se to rozdává z cizího! Fuj! Přiletí, nepřiletí? Toť otázka…

***

U Základní školy ve Starém Městě u Uherského Hradiště už každopádně stojí náhradní hnízdo pro čápy, kteří byli léta zvyklí trávit jarní a letní měsíce na komíně bývalé školní kotelny. Pětadvacet metrů vysoká stavba už však zmizela z mapy. Za speciální ocelový sloup radnice zaplatila 770 tisíc korun.

„Šance je padesát na padesát. Zásadní roli hraje výška vytipovaného místa a směr, kterým přes něj proudí větry. Ale jelikož jsme sloup postavili v blízkosti původního komínu, podmínky se nezmění, takže snad čápi u školy opět zahnízdí,“ prohlásil zkušený ornitolog Květoslav Fryšták z odboru správy majetku a životního prostředí ve Starém Městě.

Tolik zpráva. Zdá se, že radním ornitolog neprozradil, že zlato a jiné blýskavé předměty nenosí do hnízda čáp, ale straka…

***

Německá okupace začala brzy zrána 15. března 1939. Již téhož dne odpoledne udal jeden břevnovský hospodský druhého, že německým vojákům nalévá pivo pod míru a tím poškozuje zájmy říšské branné moci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …