Miroslav Macek: Holešovská výzva a její demagogické výkřiky

16.01.2012 10:16

Komentář Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Holešovská výzva a její demagogické výkřiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Velmi mne zaujala iniciativa "Holešovská výzva" z počátku prosince loňského roku, která plánuje 28. ledna roku letošního, tedy zanedlouho, uspořádat společnou konferenci občanských iniciativ a odborů. Jejím konečným, veřejně deklarovaným cílem je způsobit pád vlády a změnu osoby prezidenta a také výměnu některých soudců, státních zástupců či manažerů podniků. Dokonce má vybránu i svoji hymnu, písničku "Demokracie" od Karla Kryla. Ba i husitský chorál "Ktož jsú Boží bojovníci" zvažuje. Podepsán pod ní není nikdo. Potud by se mohlo zdát, že jde buď o nepříliš vydařenou recesi nebo nějaký nepříliš kvalitně připravený pokus o zviditelnění pár akcentovaných osobností.

Problém je ovšem v tom, že v případě prohlubování ekonomické a společenské krize v Evropě a tedy i u nás (a tady velmi apeluji na naše historické zkušenosti, nakolik jsme schopni ovlivňovat politické a sociální děje sami a nakolik jsme v proudu dění velmocenského), se jako houby po dešti budou vynořovat jedinci a iniciativy v naději, že jejich hlasité a vesměs demagogické výkřiky padnou na úrodnou půdu (opět apeluji na historickou zkušenost).

Obávám se, že v takové situaci by mohly zapůsobit i následné věty z Holešovské výzvy: "Pokud u nás ještě střední vrstva vůbec žije, při bližším zhodnocení bychom zjistili, že je tomu tak možná pouze setrvačností z doby před rokem 1989. Tehdy si pořídili své domy, byty nebo je zdědili po rodičích. Mladí lidé nezakládají rodiny, tak jako dříve, protože nemají jistotu zaměstnání a nemají na založení rodiny ani peníze. Přestože nám ústava stále zaručuje vzdělání a zdravotní péči zdarma, už zdaleka to není pravda."

Pak by si totiž jen velmi málo frustrovaných a demagogií trvale bombardovaných lidí dalo tu práci a podívalo se na čísla Českého statistického úřadu, která praví: od roku 1990 do roku 2010 se (s pochopitelnými objektivními ročními výkyvy) u nás dokončilo 246. 364 bytů v rodinných domech a 370. 893 bytů v domech ostatních, tedy celkem 617. 357 bytů (nemluvě o jejich velikosti, kvalitě a vybavenosti oproti panelákovým bytům let minulých), že jen za rok 2010 vyjelo na dovolenou více než 10 milionů občanů, z toho 6.64 milionu automobilem, z toho 4.32 milionu do ciziny a z nich 1.53 milionu letecky.

Také by si nic nepřečetli o skutečných důvodech, proč mladí lidé nezakládají rodiny, ale žijí v jiném vztahovém uspořádání a jistě by si také neprostudovali zdravotní systémy, možnosti jejich financování, statistiku vybavenosti našeho zdravotnictví v porovnání se světem a jeho výsledky, neřku-li aby pochopili, že žádné zdravotnické služby nejsou, nikdy nebyly a nikdy nebudou "zdarma".

Zato hrozí velké nebezpečí, že uvěří obdobným demagogickým žvástům, které šíří ve svém provolání Holešovská výzva.

Je nejvyšší čas se jí a jím podobným nekompromisně postavit.

Vyšlo v LN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Macek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.