Miroslav Macek: Pokus získat vojensky celou Ukrajinu pokládám stále za absurdní

24.02.2022 14:37 | Glosa

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Pokus získat vojensky celou Ukrajinu pokládám stále za absurdní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Jsem velmi zvědav, zda jsem se mýlil v předpokladu, že Rusko bude chtít vytvořit z Doněcka a Luhanska své území (pod jakýmkoli statusem), aby mělo na strategický Krym přístup po souši, ale nebude mít zájem o obsazení zbytku Ukrajiny, nebo se Putin a jeho rádci zbláznili a pokusí se získat vojensky celou Ukrajinu, což pokládám stále za vojensky i politicky absurdní. Včerejší zpráva:

***

Napětí mezi Ruskem a Západem významně zpomalí růst ruské ekonomiky. Západní země dále odstřihly Rusko od dalšího financování ruského státního dluhu a Německo také dalo k ledu nový plynovod Nord Stream 2, který je většinově pod kontrolou ruského koncernu Gazprom.
Rusko je nicméně na válku dostatečně připraveno. Kvůli své obezřetné politice drží zhruba 600 miliard dolarových rezerv, za něž může minimálně krátkodobě nakupovat import ze zahraničí. Vzájemný obchod západní země zatím neomezily, tyto sankce si šetří pro situaci, v níž by prezident Putin svou agresi vůči Ukrajině zvyšoval.
Dodávám:
Všimněte si, jak ve všech komentářích zcela chybí jakákoliv zmínka o Číně a její roli v příštích dnech a týdnech. Neuvěřitelná krátkozrakost!

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

***

Konečně máme jasno, do kdy se budou nosit respirátory.
Ministr Válek: Do 15. března, nebo taky ne.

***

Pro připomenutí:
Dva roky starý rozhovor o Ukrajině ZDE

***

Tomuto zcela čerstvému Putinovu prohlášení bych věřil: „Rusko nemá v plánu okupovat ukrajinské území.“
Myslím si totiž celou tu dobu totéž: zajistí si přístup na Krym a dosadí v Kyjevě jinou vládu - lidí, kteří se s potěšením zbaví té současné, tam najde víc než dost.
Může se vám to nelíbit, můžete proti tomu protestovat, ale to je tak jediné, co s tím naděláte. Co na druhé straně nadělají protiruské sankce nám, uvidíte za pár dnů a týdnů.

***

Nejnovější zprávy:
Prezident Biden uvedl ve svém prohlášení, že se modlí za hrdinný a hrdý ukrajinský lid.
Šéf NATO Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě přerušilo vojenskou operaci a respektovalo celistvost a suverenitu Ukrajiny.
V poslední době, dodávám, se to na sítích jen hemžilo historickými paralelami. Přidám tedy též jednu: nedopadne nakonec Ukrajina jako Československo v Mnichově?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…