Miroslav Macek: Pořád nerozumím tomu, co je hrdinského na tom být žoldákem

09.07.2014 9:33

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Pořád nerozumím tomu, co je hrdinského na tom být žoldákem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Pořád nerozumím tomu, co je hrdinského na tom být žoldákem. Ten musí pochopitelně poslouchat i ty rozkazy, se kterými vnitřně nesouhlasí a musí se účastnit bitev a válek, které jsou (jako většina těch minulých, současných a budoucích) zcela nesmyslné a nic neřešící. Rizika, že přitom může být zmrzačen nebo zemře, si je jistě dobře vědom. Za to je přece též placen.

Má navíc na vybranou: může se kdykoliv žoldu vzdát a jít dělat nějakou méně rizikovou práci.

Jak jsem očekával, ihned propukly orgie pražské kavárny na téma „obrany našich hodnot“ a tradiční čecháčkovské fángličkaření. Jediné, co bohužel očekávat nelze, je seriózní debata o tom, zda v Afganistánu jde skutečně o obranu našich hodnot, a pokud ano, zda efektivním a žádoucím způsobem. Zato politického přiživování se na bulvárním zpravodajství o této válečné epizodě bude více než dost.

P.S.: Jak jsem záhy zjistil, moji zobecňující glosu leckteří berou jako znevažování smutku a bolu rodin padlých vojáků. Není tomu tak, nicméně chápu, že kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.

P.P.S.: Také newspeakové okecávání, že přece nejde o žoldáky, je zbytečné. Žold zůstane žoldem, tedy platem najatého vojáka, bez ohledu na to okecávání.

P.P.P.S.: Položte si zásadní dvě otázky: Domníváte se, že jsou Afgánci šťastnější a spokojenější, než před těmi dvanácti lety? Cítíte se Vy dnes bezpečněji?

V internetové diskusi kdosi připomněl slova Thomase Jeffersona: Strom svobody nepřežije, nebude-li čas od času zaléván krví patriotů.

Nelze než souhlasit, avšak je též nutno položit si otázku: Je rozumné a opravdu nutné zalévat palmu a přitom nechat chřadnout lípu?

Ekonom Pavel Páral:

"Státní firmy jsou majetkem všech občanů a nikoli těch osmnácti procent voličů ANO a už vůbec nejsou a nesmí být součástí Agrofertu. Babiš při obsazování dozorčích rad rozhodujících o tom, kdo bude nakonec ve výkonném managementu, vězí hluboko v konfliktu zájmů. Jeho firmy jsou buď přímo obchodními partnery, nebo mají na podnikání státních firem své vlastní zájmy."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: viditelny-macek.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…