Miroslav Macek: Praze zavřít kohouty. Alespoň v praxi ověříme na nevelkém vzorku, co se stane

05.05.2022 9:32 | Komentář

Čtvrteční glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Praze zavřít kohouty. Alespoň v praxi ověříme na nevelkém vzorku, co se stane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

K zapamatování:
Pokud se členské státy EU dohodnou na zákazu dovozu ruské ropy, nebude to pro ČR taková rána. Ropa dovážená z Ruska se totiž na celkové spotřebě Česka podílí asi polovinou, na rozdíl od plynu, kde je Česko na komoditě z Ruska závislé téměř úplně.

Pohonné hmoty by sice zdražily, ale jen krátkodobě. „Nejvýše do pásma 47 až 49 Kč za litr, tedy níže, než tomu bylo v březnu v době nejvyšších nárůstů,“ řekl Právu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ruské dodávky by mohly nahradit například dodávky z ropovodu TAL, který vede z italského Terstu do německého Ingolstadtu a je napojen na ropovod IKL, který vede do Kralup nad Vltavou.

Navýšení dodávek by podle Kovandy bylo možné třeba i z Ázerbájdžánu.

Zprávy z Ukrajiny téměř zmizely z obrazovek amerických televizí, když na veřejnost unikla zpráva, že se rozhodnutím Nejvyššího soudu zruší federální zákon umožňující potrat a rozhodnutí bude na legislativcích jednotlivých států. Zhruba dvacet jedna států má již připravené zákony, které okamžitě se zrušením potratů ze strany Nejvyššího soudu, vejdou v platnost.

Okamžitě vypukla studená občanská válka, která ovšem ohrozí samotnou existenci Spojených států, neboť ty jsou již tak velmi rasově a sociálně rozpojené a v některých státech sílí odstředivé tendence.

Česká republika zvažuje, že se připojí ke společnému evropskému nákupu novějších vakcín proti covidu. Tentokrát by mělo jít o modernější látku, která bude působit i proti různým mutacím. Nejdál jsou ve vývoji společnosti Moderna a Pfizer/BioNTech, od nichž by chtělo Česko získat dva miliony dávek za zhruba 1,3 miliardy korun.

Další masivní nákup prostřednictvím Evropské unie zvažuje vláda i přesto, že zájem o očkování opadl na dva až pět tisíc lidí denně a v zásobách jsou stále miliony dávek, které stále chrání před vážným průběhem covidu, a další miliony vakcín k nim letos zřejmě přibydou. Smlouvy totiž byly uzavřeny za minulé vlády podle podmínek společného nákupu, stanovených Evropskou komisí.

Vrátit část z dřívější objednávky u Pfizeru, anebo ji vůbec nepřevzít, jak avizovalo třeba Polsko, ale podle resortu nejde.

„Smlouva je nastavena tak, že státy musí odebrat své poměrné množství dle obyvatel, což pro ČR představovalo přes 10 milionů dávek na jeden rok,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Tolik zpráva Novinek.cz.

Udělat stejnou blbost dvakrát, to už by byl výkon hodný nejvyššího bruselského vyznamenání!

Čtenář glos V. Š. mi napsal:

Řešení problémů Pražské plynárenské: navrhuji zavřít Praze kohouty. Alespoň v praxi ověříme na nevelkém vzorku, co se stane. Jak zafunguje evropská solidarita, jak rychle dopraví břidlicový plyn. Třeba se jim tam nakonec rozsvítí i v hlavách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…