Miroslav Macek: Prý vadí už i "otrokář" Kolumbus

04.09.2017 13:56

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Prý vadí už i "otrokář" Kolumbus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Nenadávejte hnutí ANO, že má ve svém volebním heslu TEĎ NEBO NIKDY gramatickou chybu. Vždyť je vysoce pravděpodobné, že to hnutí ANO tak myslelo… (Pokud jde totiž o poměr vylučovací, pak je nezbytné udělat před nebo čárku. Takto jde o poměr slučovací, kdy může být nebo nahrazenou spojkou a. Takže heslo též zní TEĎ A NIKDY.)

***

Zpráva:
„Řecké týdny“ bývají v Lidlu k vidění několikrát do roka, a to po celé Evropě. Stěžejním prvkem je značka výrobků Eridanous. Na obalech těchto produktů bývá ikonická fotka z ostrova Santorini, která patří k nejznámějším scenériím Řecka. Nu což, marketing musí být a Řecko je krásné.
Současný „řecký týden“ v Belgii s sebou však přinesl inovaci tak absurdní, že ještě před pár lety bych si ji ani nedovedl představit.
Z obalů produktů Eridanous byly vymazány kříže na kostelích.
Dodávám:
My, co pamatujeme odstraněného Clementise z fotografie balkonu na Staroměstském náměstí 25. února 1948, bohužel též pamatujeme, jak tyto věci končí…
Ovšem jejich omluva je stejně neuvěřitelná:
„Naším cílem rozhodně nebylo kohokoliv urazit a omlouváme se, pokud k tomu došlo. Součástí naší obchodní politiky jako mezinárodní obchodní společnosti je zachování náboženské a politické neutrality."
Takže od nynějška to máme černé na bílém: odstraňování křížů je náboženská a politická neutralita!

***

Protestní komentář Pavla Hasenkopfa k ničení soch v USA:
Prý vadí už i "otrokář" Kolumbus. Tak si říkám, jestli by nebylo jednodušší prostě zakázat dějepis a knížky, než takhle složitě selektivně? Školáci by to jistě přivítali.

***

Ovšem je to ještě horší:
Reportér sportovní televizní stanice ESPN Robert Lee byl odvolán z komentování zápasu amerického fotbalu, ve kterém hrálo mužstvo Virginské univerzity. Došlo k tomu navzdory skutečnosti, že Lee byl v ESPN nedávno povýšen.
Vedení ESPN přiznalo, že reportér Lee byl stažen kvůli nepokojům v Charlottesville. „V oné chvíli se nám to zdálo jako dobré pro všechny strany,“ uvedla stanice a vysvětlila, že se tímto krokem snažila vyhnout narážkám na generála Konfederace.
Dodávám:
Uznejte, že žádný učený z nebe nespadl, ale blbce jako by shazovali závratným tempem!

***

Čtenář glos P. B. mi napsal:
Musím říct, že mě nejvíc fascinuje, ale to je čistě můj soukromý pocit, trestný čin poškozování hospodářských zájmů Evropské unie. To je trestný čin jako Brno, musím říct,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.
Přiznává, že si nějak nepovšiml, kde jsou definovány hospodářské zájmy Evropské unie. „Kdo to je vlastně Evropská unie? Je to poslední portugalský zemědělec, nebo je to řecký piják ouza sedící ve stínu pod cypřiši, jak to říkal pan prezident Klaus, nebo je to německý super manažer z mercedesu, nebo kdo to vlastně je ta Evropská unie? Koho zájmy se tedy poškozují? Myslím, že se poškozují zájmy jednotlivců, nebo konkrétně definovaných subjektů. Tohle mi totiž připomíná zákon o rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, podstatné je to socialistické vlastnictví. Mám pocit, že jsme právě tam, kde jsme tehdy byli. A že tenhle zákon přesně odpovídá tomu zmíněnému. tedy že ekonomické zájmy Evropské unie v podstatě odpovídají obsahově pojmu socialistické vlastnictví. Ale to je jenom takový můj soukromý postřeh,“ podotýká mediální analytik.

***

Čeština je jazyk vtipný:
Pořekadlo „bojí se toho jak čert kříže“ se mění na „bojí se toho jak Lidl kříže“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …