Miroslav Macek: To není v prdeli, to je v lidech

09.05.2018 12:30

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: To není v prdeli, to je v lidech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Nic nevypovídá o dnešním stavu státu víc a lépe, než návrh státního žalobce na trest pro subalterní úředníky, kteří jen plnili politické zadání svých šéfů: podmíněný trest a (fiktivní) zaplacení mnohamiliardové škody…

Jak říká moje paní (já se vyjadřuji slušně): to není v prdeli, to je v lidech.

Štěpán Kotrba věcně:

Za prvé „novičok“ neexistuje. Existují „novičoky“ – to je celá skupina organofosfátů, které jsou v různé míře vstřebatelné buněčnými membránami a v různé míře letální. Nejde tedy jen o látky A-230, A-232 (novičok-5) a A-234, ale o jejich všemožné příbuzné. Odborníci je také nazývají „série N“. Ne všechny jsou použitelné jako chemické zbraně, některé z těchto organických sloučenin fosforu (organofosfátů) známe jako prostředky na hubení škůdců v zemědělství či při deratizaci. Novinářská zkratka „novičok“ v jednotném čísle je buď neurčitým označením „jednoho z rodiny“, nebo neznalostním zmatením pojmů.

U nejjedovatějších látek z kategorie novičok je letální množství v řádu 10-50 mikrogramů (milióntin gramu) na kilogram váhy. Ne miligramů, ne gramů. Čili 1-10 miligramů usmrtí spolehlivě 100 kg vážícího člověka. A až 1000 miligramů je jeden gram. Takže prosím berte informaci o deseti dekách novičoku v Salisbury, která teď běží západními médii, za nevzdělanost redaktora New York Times, který měl z fyziky na základní škole nedostatečnou a proto šel dělat novináře. Sto gramy jedu byste možná zabil celé město. Ale oni nezemřeli ani Skripalovi...

Na facebooku zase nějací ruští trollové tvrdí, že známý rusobijce generál Pavel vstoupil v roce 1985 po dvou letech kandidátství do KSČ. Že si nedají pokoj!

"Týdenník vychovatelský pro učitelstvo národních škol" v roce 1875:

"Obávám se, že půjde-li to tak dále, brzy octneme se na anglicko-amerikánském stanovišti, kde jest učitel degradován na učebnou mašinu.
Takový čtrnáctiletý klacek, ovšem svobodný občan ve svobodné republice, nedá si nic říci; učiti se nechce a poslouchati také nechce...
Co počíti? Nesahejme rušivě od zeleného stolu do prakse.“

Hana Lipovská na facebooku:

"Naše hospodářství dnes vyváží plných 83 procent produkce do jiných členských států EU, bez cel a administrativních přirážek,"říká, zcela správně, končící ministr zahraničních věcí v demisi v dnešních LN.

Dokládá tím, jak moc potřebujeme Unii pro naše hospodářství.

Napadlo mě zalistovat prvorepublikovými ročenkami. Symbolicky jsem vzala tu devadesát let starou, která uvádí statistiky o vývozech a dovozech pro rok 1926. Chvilka počítání a...:

V roce 1926 (ale obdobně i v dalších letech, jak jsem se ještě propočtem přesvědčila) jsme vyváželi do zemí dnešní EU plných 83 %.

Zkrátka, nebýt Unie, tak vyvážíme pořád jen na východ.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…