Miroslav Novák: Lze předpokládat zrychlení růstu mezd

09.11.2015 12:17

Komentář k podílu nezaměstnaných osob a ke spotřebitelské inflaci:

Miroslav Novák: Lze předpokládat zrychlení růstu mezd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Silný růst ekonomiky a poptávka po nových zaměstnancích se v říjnu promítly do dalšího poklesu nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných osob se v říjnu snížil na 5,9 % ze zářijových 6,0 %. Takto nízká byla nezaměstnanost naposledy na začátku roku 2009.

Zlepšení situace na pracovním trhu je velmi dobře patrné nejen na poklesu nezaměstnaných, ale i na tvorbě nových pracovních míst. V říjnu ve srovnání se zářím sice počet hlášených volných pracovních míst mírně poklesl, avšak stále se nachází nad 100 tis. Dostáváme se tak do situace, kdy se pro některá volná pracovní místa jen obtížně hledají vhodní uchazeči. Tato skutečnost dává dobrý předpoklad pro zrychlení růstu mezd.

V závěru letošního roku již díky negativní sezónnosti s dalším poklesem nezaměstnanosti počítat nelze a v závěru letošního a na začátku příštího roku se podíl nezaměstnaných osob dočasně vrátí nad hladinu 6 %.

Index spotřebitelských cen

Pohonné hmoty na čerpacích stanicích v říjnu zlevnily, což se promítlo i do spotřebitelské inflace. V říjnu oproti září tak spotřebitelské ceny stagnovaly. V meziročním vyjádření spotřebitelské ceny sice vzrostly, ale jen o 0,2 %. 

S nízkou inflací je nutné počítat i nadále a ani v roce 2016 nebude meziroční růst cen nijak ohromující. V nadcházejících měsících však přestane působit efekt levných pohonných hmot a inflace by tak měla směřovat k 1 %. S návratem inflace na inflační cíl ČNB, tj. na 2 %, však nepočítám dříve než v roce 2017.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…