Miroslav Novák: Spotřebitelé jsou ochotnější utrácet

07.05.2018 19:24

Komentář k maloobchodním tržbám – březen 2018

Miroslav Novák: Spotřebitelé jsou ochotnější utrácet
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

V březnu pokračoval růst maloobchodních tržeb. Ve srovnání s únorem tržby vzrostly o 0,1 %, v meziročním srovnání růst tržeb činil 3,7 %, respektive 4,4 % po očištění o nestejný počet pracovních dnů. Velmi vysoká důvěra spotřebitelů se i nadále pozitivně promítá do rostoucí spotřeby domácností.

Letošní březen byl ovlivněn velikonočními svátky. To je také hlavní důvod, proč v březnu došlo k výraznému meziročnímu růstu prodeje potravin, a to o 8 %. Tradičně vysoký růst v březnu zaznamenal prodej zboží přes internet (14,7 % r/r). Oproti tomu se v březnu méně prodávaly počítače a slabší byly i tržby s oděvy a obuví.

Silná čísla z maloobchodu v 1. čtvrtletí letošního roku rozhodně nejsou překvapivá. Rekordně nízká nezaměstnanost, rekordně vysoká zaměstnanost, rekordně vysoká spotřebitelská důvěra a téměř dvouciferný růst mezd – to vše jsou faktory, které se výsledně promítají do větší ochoty spotřebitelů utrácet.

Miroslav Novák
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…