Miroslav Novák: Stále více podniků se potýká s nedostatkem zaměstnanců

10.05.2018 19:10

Podíl nezaměstnaných osob v dubnu poklesl na 3,2 % z březnových 3,5 %. Za dubnovým poklesem nezaměstnanosti stály opět pozitivní sezonní faktory v kombinaci s pokračujícím růstem domácí ekonomiky.

Miroslav Novák: Stále více podniků se potýká s nedostatkem zaměstnanců
Foto: pixabay.com
Popisek: Zaměstnavatel - ilustrační foto

Neutuchající poptávka podniků po pracovnících se v dubnu podepsala pod další nárůst volných pracovních míst. V dubnu již bylo celkově hlášeno 267,1 tis. volných pracovních míst, zatímco celkový počet uchazečů poklesl na 242,8 tis. To znamená, že na jedno volné pracovní místo v dubnu připadalo 0,91 uchazeče! Jedná se evropský a troufám si říci i světový unikát situace na pracovním trhu v tržní ekonomice.

V rámci ČR samozřejmě ohledně situace na pracovním trhu existují regionální rozdíly. I v krajích s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností, jako je Ústecký či Moravskoslezský kraj, však došlo v poslední době k výraznému poklesu počtu nezaměstnaných a k růstu nabídky volných pracovních míst.

S nedostatkem zaměstnanců se potýká stále více podniků napříč odvětvími. Nové uchazeče marně shánějí jak firmy ve zpracovatelském průmyslu, tak i firmy ve stavebnictví či v dopravě. Aktuální situace na pracovním trhu tak i nadále nahrává dalšímu rychlému zvyšování mezd v průběhu letošního roku.

Podíl nezaměstnaných osob letos dále poklesne, avšak tempo snižování nezaměstnanosti již bude oproti předchozím letům přeci jen pozvolnější. Podíl nezaměstnaných osob v souhrnu za celý letošní rok tak může poklesnout až na 3,3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …