Miroslav Novák: Výsledky zahraničního obchodu zkreslují dva faktory

10.05.2018 9:04

Komentář k zahraničnímu obchodu – březen 2018

Miroslav Novák: Výsledky zahraničního obchodu zkreslují dva faktory
Foto: pixabay.com
Popisek: Zahraniční obchod - ilustrační foto

Statistika zahraničního obchodu v březnu vykázala následující výsledky. Vývoz v meziročním srovnání poklesl o 7,9 % a dovoz o 6,6 %. Obchodní bilance byla přebytková ve výši 18,7 mld. korun.

Při letmém pohledu se tak především v dynamice vývozu a dovozu jedná o nepříliš pozitivní čísla, která jsou však výrazně zkreslena dvěma faktory. Za prvé letošní březen měl o dva pracovní dny méně, což se skrz slabší průmyslovou produkci odrazilo i do zmíněné dynamiky vývozu a dovozu. Druhým faktorem, který v letošním roce zkresluje dynamiku vývozu a dovozu je meziročně silnější kurz koruny. Po očištění o tyto dva faktory nejsou výsledky březnového zahraničního obchodu zdaleka tak špatné, jak se na první pohled může zdát.

Meziročně nižší přebytek obchodní bilance měl v březnu na svědomí především o něco slabší přebytek salda obchodu s automobily, tak i dalšími dopravními prostředky, a to dohromady o 7,1 mld. korun. Příznivý vliv na celkovou obchodní bilanci měl naopak v březnu nižší schodek obchodu s ropou. Vzhledem k rostoucí ceně ropy na světových trzích však bude přebytek zahraničního obchodu v dubnu a v květnu negativně ovlivňován vyšším dovozem ropy.

V teritoriálním členění se v březnu snížil přebytek obchodu se zeměmi EU28, a to o 6,0 mld. na 60,7 mld. korun. Toto snížení připadá téměř plně na vrub zmíněnému nižšímu přebytku s automobily. Zatímco bilance s evropskými zeměmi zůstává veskrze pozitivní, tak se zeměmi mimo EU28 má ČR negativní bilanci, v březnu konkrétně 40,2 mld. korun.

I v dalších měsících letošního roku budou dovozy růst rychleji než vývozy, což se bude negativně promítat do nižšího přebytku obchodní bilance ve srovnání s loňským rokem. Letošní přebytek obchodní bilance se tak bude pravděpodobně pohybovat kolem 120 mld. korun oproti loňským 149 mld. korun.

Miroslav Novák
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …