Miroslav Novák: Za poklesem průmyslu stojí v podstatě výhradně automobilový sektor

06.04.2022 16:25 | Komentář

Průmysl jako celek po nadějném začátku roku v únoru zklamal a vrací se tak na méně optimistickou trajektorii z druhé poloviny loňského roku. Konkrétně průmyslová produkce v únoru oproti lednu poklesla o 2,4 % a v meziročním srovnání poklesla o 0,3 %.

Miroslav Novák: Za poklesem průmyslu stojí v podstatě výhradně automobilový sektor
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Detailnější pohled na únorová čísla opět ukazuje, že za poklesem průmyslu stojí v podstatě výhradně automobilový sektor, který je od poloviny loňského roku paralyzován nedostatkem výrobních komponent. To se následně promítá do slabší výroby motorových vozidel a s ohledem na vysoký podíl automobilového průmyslu na celkovém průmyslu jsou celková čísla o průmyslové produkce stahována dolů. Nadcházející měsíce bohužel pravděpodobně přinesou ještě větší problémy v automobilovém sektoru a zlepšení je v tomto směru možné očekávat nejdříve až ve druhé polovině roku.

V únoru se kromě automotiv nedařilo ani energetickému průmyslu, kde svoji roli sehrálo teplé počasí. Naopak většina zbylých průmyslových odvětví v únoru mírně rostla, ať již se jednalo o výrobu ostatních nekovových minerálních výrobků, strojírenství, chemický průmysl či elektrická zařízení.

Poptávka zůstává solidní, když hodnota nových zakázek v únoru vzrostla meziročně o 5,6 % a rychleji rostly opět zahraniční zakázky ve srovnání s těmi tuzemskými. Pozitivní vývoj nových zakázek je však částečně zkreslován tím, že je uváděn v běžných cenách, což za normálních okolností až tolik nevadí, ale v současném prostředí vysoké inflace to znamená, že reálný růst zakázek je významně nižší.

Zatímco indexy podnikatelských nálad, ať již se jedná o konjunkturální průzkum či indexy PMI, ukazovaly pro začátek letošního roku solidní sentiment mezi průmyslovými podniky, tak ruská agrese na Ukrajině vyhlídky pro postupné oživování výrobní aktivity jednoznačně zhoršují. Velkým problémem pro podniky zůstávají na začátku roku vstupní ceny, což jasně potvrzuje velmi vysoký růst cen průmyslových výrobců. S válkou na Ukrajině se bohužel proinflační riziko jednoznačně zvyšuje a s tím i vyhlídky na letošní vývoj průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

10:49 Zdeněk Žák: Problémy Ústeckého kraje mi nejsou a ani nemohou být lhostejné

Jsou totiž stejně jako kdekoliv jinde v naší vlasti výhradně důsledkem nekompetentní správy věcí veř…