Miroslav Pavel: Generál Franco nemá klid

01.03.2019 13:40

Generál Francisco Franco (1982–1975), bývalý španělský diktátor, nemá ani po více než čtyřiceti letech od smrti klid. Španělská vláda po mnohaměsíčních diskuzích rozhodla, že jeho ostatky přemístí z takzvaného Údolí padlých, kde je obrovské mauzoleum stále cílem jeho obdivovatelů.

Miroslav Pavel: Generál Franco nemá klid
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Vše se má odehrát do 28. března, tedy ještě před vyhlášenými mimořádnými parlamentními volbami. Francova rodina dostala lhůtu k rozhodnutí, kde ostatky svého předka pochovat. Ale vznikl další problém: Rodina koupila hrob v katedrále Almuneda v centru Madridu. S tím ale vláda nesouhlasí, protože se obává, že by vzniklo opět další poutní místo pro pravicové extremisty.

Franco tedy nebude mít asi ještě dlouho klid. Jeho rodina, ale také řada konzervativních španělských politiků záměr socialistické vlády kritizuje. Šéf Lidové strany (PP) Pablo Casado řekl, že je nezodpovědné otevírat už zhojené rány.

Odpůrci přemístění ostatků Franca se ještě mohou odvolat k nejvyššímu soudu. Všechno to má ještě aktuální vnitropolitické souvislosti. Socialistická vláda přišla kvůli konfliktu kolem Katalánska o podporu katalánských koaličních partnerů a musela vyhlásit předčasné volby. Podle řady analytiků je v očekávaných volbách pravděpodobné vítězství pravice, takže nakonec možná bude vše jinak.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…