Miroslav Pavel: Terezo, na shledanou!

08.04.2020 14:48

Ve věku 55 let zemřela novinářka Tereza Spencerová, dlouholetá redaktorka Literárních novin, ve kterých působila v letech 2009 až 2018. Následující vzpomínku na ni napsal vydavatel Literárních novin Miroslav Pavel.

Miroslav Pavel: Terezo, na shledanou!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání prvního ročníku Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku za rok 2016, kterou pořádala Asociace nezávislých médií (ANM)

Nepamatuji si přesně, ale asi jsem Terezu Spencerovou „koupil“ v roce 2009 spolu s Literárními novinami. Byla nepřehlédnutelná. Nejenom svým vzhledem a stylem oblékání, ale také výkonem novinářské profese.

V Literárních novinách měla na starosti zahraniční rubriku, a když jsme přešli na měsíční periodicitu, vzala na sebe i pozici hlavního editora. Nejenom že na ni bylo spolehnutí (a ti, kteří někdy přičichli k novinám, vědí, jak je to důležité), ale byla někdy až nebezpečně kreativní.

Pustíte mne do Damašku udělat rozhovor s Asadem, zeptala se jednou jen tak mezi řečí. Válka tam tehdy zuřila na plné obrátky a Asad byl nepřítelem všehomíra. Odjela a byla první zahraniční novinářkou, které prezident Asad poskytl interview. Vyšel v Literárních novinách a citovali nás tehdy opravdu po celém světě.

Nebylo to náhodné, arabský svět jí byl blízký. Myslím, že jsme spolu vycházeli docela dobře. I když jsem občas musel připomenout: Terezo, jsou i jiné části zeměkoule! Ale nebyl jsem v tom příliš úspěšný.

Dodnes si pamatuji, jak jsem jednou dostal zajímavou nabídku: Když vyhodíš Spencerovou, zajistíme ti financování Literárních novin. No, nevyhodil jsem ji.

A pak se po skoro desíti letech sebrala a šla o dům dál. Cítila se unavená a chtěla asi změnu. Na shledanou, Terezo, v nějakém jiném světě. A pak tam konečně uděláme pořádný web o zahraniční politice.

Miroslav Pavel

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…