Miroslav Pořízek: Pravidelné televizní školení z demokracie – začínáme v půl sedmé

22.11.2016 10:12

Už jsme si zvykli, že Česká televize je k jakékoliv kritice vůči své práci zcela netečná. Její zaměstnanci, lépe řečeno zaměstnanci nás všech koncesionářů, se rádi staví do role neohrožených strážců svobody a demokracie a vůbec jim nevadí, že značná část veřejnosti k nim dávno ztratila jakoukoliv důvěru a jejich práce si nemá důvod vážit. Arogance některých redaktorů je pak přímo do nebe volající. Jejich politický aktivismus hraničící až s fanatismem, který dnes a denně šíří z televizní obrazovky, zamořují jím veřejný prostor a popírají tak veškeré zásady novinářské etiky, by bylo možné ilustrovat na řadě příkladů. Ten, kdo ČT aspoň občas sleduje, dobře ví, o čem je řeč.

Miroslav Pořízek: Pravidelné televizní školení z demokracie – začínáme v půl sedmé
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Typickou ukázkou neskonalé arogance, chybějící odbornosti a zcela absentující objektivity a vyváženosti je kromě jiných i pravidelný pořad ČT Interview ČT24. Tento je vysílán pravidelně ve všední dny od 18:30. Pořad je uváděn jako profilový rozhovor s významnou osobností, která má co říci k aktuálnímu dění v ČR nebo ve světě. Moderován je dvojicí opravdu kouzelných dam Zuzanou a Světlanou, které si svojí mluvou a veřejně prezentovanými postoji opravdu často nezadají s fanatickými svazačkami z 50. let. Samozřejmě s opačným znaménkem. Do pořadu se, jak už v ČT bývá léta letoucí zažitým zlozvykem, dostávají jen předem dobře vybraní hosté. Tedy jen ti, u kterých je zaručeno, že nebudou příliš zlobit a budou odpovídat jen tak, jak se od nich čeká.

Jednou z mála vyjímek byl onen známý díl z jara roku 2014, kdy byl hostem Jiří Vyvadil a dokonalým způsobem reagoval na manipulaci a fanatismus moderátorky pořadu a nenechal se zatlačit při rozhovoru do role poslušného a pasivního aktéra. Nikomu před ním ani po něm se již nepodařilo tak dokonalým způsobem ze své zajeté a dobře naučené role vykolejit moderátorku Zuzanu. Od té doby si v ČT dávají opravdu velkého majzla, aby k podobné situaci už nikdy nedošlo. Výběr hostů tomu samozřejmě odpovídá. Prý existuje psaný či nepsaný seznam osob, co mají vstup na obrazovky ČT zapovězen. Když sledujeme některé pořady, musíme tomuto dát za pravdu. Ano, skutečně mnoho výrazných osobností v ČT neuvidíme, jak je rok dlouhý, stejně jako se nedozvíme nic o řadě cenzurovaných událostí.

Pořad Interview ČT24 je dokonalou ukázkou práce ČT jako celku. Nevím proč ještě stále nazývanou jako veřejnoprávní televize. Každé vysílání tohoto pořadu i výběr hostů nás znovu a znovu přesvědčuje o tom, že ČT svoji roli neplní a ještě je na to hrdá. A to přesně podle následujícího hesla: ČT patří tomu, kdo v ní pracuje. Zuzana se Světlanou mají dávno ve všem jasno. Vědí jak dělat zahraniční politiku i co si přesně myslet o událostech u nás i ve světě. Na všechny problémy světa mají svoji správnou otázku i odpověď.

Na jedné straně moudří spojenci na západě, s nimiž musíme spolupracovat, jinak přijde brzy úplná katastrofa. Na straně druhé zlé a nebezpečné Rusko a také Čína. Na jedné straně moudrý mírotvůrce Obama, na straně druhé zlý diktátor Putin, který si dovolil z demokratické Ukrajiny uloupit Krym. A tak podobně by bylo možno pokračovat až do nekonečna. Scénář je totiž stále stejný, není v něm místečka pro jiný, nežádoucí názor. A když se nějakou náhodou či nedopatřením, vyskytne sem tam, ale bývá to vyjímka, nějaký ten neználek, moderátorka mu vhodným kladením dotazů ráda vždy napoví a navede jej k té správné odpovědi, kterou chce slyšet. Příkladů bychom v tomto ohledu našli nespočet. Stačí nahlédnout do archivu odvysílaných dílů tohoto pořadu. Jako hodná paní učitelka žáčkovi nepřipravenému řádně na zkoušenou látku. A pro jistotu ještě sama vyžadovanou odpověď raději i zopakuje. Vždyť opakování je matkou moudrosti.

Dá se však v současné době proti arogantnímu molochu jménem ČT vůbec nějak účinně zasáhnout? Má vůbec smysl psát stálé stížnosti televizní radě, organizovat petice, veřejně upozorňovat na současný neblahý stav, kdy mnoho občanů ze zákona musí platit za službu, kterou nevyužívají? Navíc v situaci, kdy hospodaření ČT nepodléhá žádné veřejné kontrole. Nepochybně má smysl v uvedených aktivitách nadále pokračovat a především tlačit na naše poslance, aby se dlouhodobě neúnosnou situací ve fungování ČT skutečně vážně zabývali. Je velmi smutné zjištění, že i mezi poslanci jsou mnozí s ČT také nespokojeni, ale bojí se s potřebnou aktivitou přijít, jelikož mají strach, že už je příště do televize nikdo nepozve. Nikdo z nás se nesmí stát bezbranným rukojmím prolhaných arogantů z ČT. Vždyť bez dnešní ČT by se naprostá většina národa dokázala obejít, aniž by přitom utrpěla jakoukoliv újmu.  

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…