Ne novelizaci branného zákona bez omezení

06.06.2015 13:59

Plně si uvědomujeme nutnost zajištění obranyschopnosti státu, avšak nesouhlasíme, aby byla odvodová a branná povinnost zneužita pro jakékoliv jiné cíle než obranné.

Ne novelizaci branného zákona bez omezení
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Vážený pane předsedo vlády, vážené paní ministryně, páni ministři, vážené paní senátorky, páni senátoři, vážené paní poslankyně, páni poslanci,             

My níže podepsaní občané České republiky se na Vás obracíme jakožto nejvyššího velitele branných sil i jako zástupce občanů České republiky, zvoleným v demokratických volbách.  Jsme velmi znepokojeni připravovanou novelizací branného zákona. Plně si uvědomujeme nutnost zajištění obranyschopnosti státu, avšak nesouhlasíme, aby byla odvodová a v budoucnu branná povinnost zneužita pro jakékoliv jiné cíle než obranné. Žel z našeho členství v NATO lze vyvozovat, že tomu tak v budoucnu nebude. Síly aliance působí v mnoha konfliktech i mimo stanovený rámec NATO. To vede k oprávněným domněnkám, že náš stát je členem organizace, která naplňuje cizí zájmy. Tedy že kromě oficiálních povinností vyplývajících z členství v alianci jsou i skutečnosti, jež se morálně neslučují se zájmy občanů našeho státu. Po desetiletích jsme se vymanili z jha Varšavské smlouvy. Místo abychom usilovali o neutralitu po vzoru Rakouska, jsme se ocitli v dalším vazalství. Současná bezpečnostně-politická situace se stala vhodným nástrojem pro skupinu politiků, kteří se snaží oživit tolik dříve kritizovanou brannou povinnost.

Mnoho z těch, kteří dnes tuto novelizaci připravují, kritizovali tzv. vojnu za minulého režimu a podporovali její zrušení. V současnosti se ji snaží obnovit, i když zatím jen v podobě povinných odvodů. To vše v době, kdy jsou veřejné finance seškrtávány, a i přes relativní růst ekonomiky je snaha o snižování rozpočtů na zdravotnictví a sociální výdaje. Dosud nezazněla koncepce do budoucnosti. Je tedy pravděpodobné, že dojde nejen na výkon prezenční služby, ale především k možnému nasazení branců v konfliktech mimo Českou republiku. Naším cílem je demokratickou formou vyvinout tlak na zákonodárce, aby bylo jasně zákonem dané, že odvedenci-vojáci mohou být nasazeni pouze v případě přímého ohrožení státu a na jeho území. Taktéž dobrovolné zálohy aby byly nasazeny pouze na území našeho státu, tedy nebyly nasazovány v zahraničních misích, mimo případy osobní žádosti. V případě odvodové povinnosti žen říkáme jasné NE! Toto by mělo být pouze na základě svobodné vůle ženy. Jako povinnost  je toto morálně podezřelé a vede to ke spekulacím, které ostatně celou kampaň okolo novelizace provází. Chceme, aby byla veřejnost jasnou formou informována o celém připravovaném znění novelizace a toto téma otevřeno široké diskuzi.

Vážený pane prezidente, žádáme Vás, abyste využil možností Vám danými zákonem k tlaku na změny v branném zákoně tak, aby byly v souladu se zájmy České republiky a jejich občanů.                                                                      

Děkujeme

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla