Neziskovky: Nikdo ze zúčastněných subjektů netuší, co se v srpnu skutečně stane

22.06.2017 18:36

Asociace NNO uspořádala dne 20. června 2017 odbornou konference na téma Veřejná služba. Byla prodiskutována novela zákona o hmotné nouzi účinná od 1. února 2017, která umožňuje dlouhodobě nezaměstnaným zvýšit si příjem v rámci veřejné služby o 605 Kč, pokud odpracují v tomto režimu alespoň 30 hodin měsíčně.

Neziskovky: Nikdo ze zúčastněných subjektů netuší, co se v srpnu skutečně stane
Foto: anno-cr.cz
Popisek: Asociace nestátních neziskových organizací ČR - logo

Naopak, pokud ve veřejné službě pracovat nebudou a nepatří mezi zranitelné skupiny obyvatel, dávka na živobytí jim po šesti měsících neaktivity poklesne na základní životní minimum. Důsledky novely pocítí dlouhodobě nezaměstnaní poprvé letos v srpnu, tedy 6 měsíců od jejího vstupu v platnost.

Z vystoupení zástupců Úřadu vlády ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí, Generálního ředitelství Úřadu práce, Svazu měst a obcí a NNO, stejně jako z následné diskuse, vyplynulo:

- Nikdo ze zúčastněných subjektů netuší, co se v srpnu skutečně stane.

- MPSV bude společně s GŘ Úřadu práce až nyní odhadovat, kolika osob se tato novela skutečně dotkne

- GŘ ÚP má připraveno pro výkon veřejné služby 6 000 míst, ale v době obdobné normy ministra Drábka v r. 2012 se zapojilo více než 100 tisíc osob.

- Obce jsou spokojeny s institutem veřejně prospěšných prací, kam se velké množství dlouhodobě nezaměstnaných již zapojilo. Veřejnou službu považují za administrativně i organizačně náročnou. Je třeba vzít v úvahu, že klientela veřejné služby bude velice obtížná s ohledem na mimořádně nízkou nezaměstnanost v ČR.

- Novela se začala připravovat v době doznívající recese spojené s vysokou nezaměstnaností. Nyní je situace opačná, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, což však bohužel nemělo na konstrukci normy žádný vliv. Kdo skutečně pracovat chtěl, je již na běžném trhu práce nebo právě ve VPP. Vždy bude existovat skupina lidí v rámci přirozené míry nezaměstnanosti, která se práci vyhýbá a pohybuje se spíše v zóně šedé ekonomiky. Přimět je k výkonu veřejné služby bude ve většině případů obtížné.

- Již se objevily snahy opět zpochybnit celou novelu u Ústavního soudu. Zatím k tomu nedošlo, ale v budoucnosti je taková stížnost velmi pravděpodobná.

- Nikdo se dosud nezabýval ekonomickými dopady veřejné služby, tedy kolik se na výplatě životního minima uspoří a jaké náklady to naopak vyvolá.

- Veřejná služba samozřejmě není zaměstnaneckým poměrem, přesto bude nezbytné aplikovat některá ustanovení zákoníku práce, jako je pracovní doba, BOZP a lékařské prohlídky. Ty hodlá hradit ÚP obvodním lékařům ve výši 206 Kč, ačkoliv si ordinace za tento výkon účtují od 500 Kč výše. Klientům také nebude možné hradit náklady na dojíždění k výkonu veřejné služby mimo své bydliště, toto ustanovení během schvalování v PS z novely vypadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…